• 1

Funta potonula preko noći, investitori zbunjeni

Tržišta zbunjena

  • 1

Funta je pala ispod 1, 20 dolara i tako dostigla najniži nivo od pada u oktobru 2016. godine. Funtu je srušila nova kriza oko Bregzita.

Jutros se funta trovala za samo 1.968 dolara, što je najniži nivo 2016. godine. To znači da je pala za 6% u nekoliko minuta tokom azijskih sati trgovanja na 1.1491 USD, zbunjujući učesnike na tržištu.

Iako nijedan pojedinačni faktor nije izazvao iznenadni pad krajem 2016. godine, u zvaničnom izveštaju Banke za međunarodna poravnanja zaključeno je da je to uzrokovano kombinacijom algoritma trgovanja osetljivim na naslove, neiskusnih trgovaca i nedostatka aktivnih učesnika na tržištu s obzirom na doba dana.

Ovih dana Borisa Džonsona, premijera Britanije očekuje pokušaj zaustavljanja Bregzita bez dogovora.

On je naciji, naime, obećao da će 31. oktobra napustiti Evropsku uniju sa sporazumom ili bez njega, i ponovio ovo obećanje u govoru sinoć. Takođe je insistirao na tome da su šanse za postizanje novog sporazuma o povlačenju povećane.

Bregizt bez dogovora pak, kako upozoravaju mnogi analitičari i zvaničnici širom sveta, je scenario koji treba izbegavati po svaku cenu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kostadin

    3. septembar 2019 | 11:49

    Dolar bi totalno nestao kada bi samo deo vratili u SAD.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>