• 0

Transnjeft još bez rešenja za naftovod “Družba”, otkriveno da je nafta kontaminirana

Utvrđeno je da ruski naftovod "Družba" dnevno pumpa milion barela nafte u zapadnu i istočnu Evropu, kontaminiran organskim hloridima

  • 0

Ruski naftni gigant Rosnjeft je saopštio danas da kompanija Transnjeft, koja upravlja ruskim naftovodima, nije pronašla rešenje za krizu sa kontaminiranom naftom koja je srezala ruski izvoz tog energenta.

- Budućnost kontaminirane nafte i dalje ostaje nejasna, potraživanja kompanija i njihovih poslovnih partnera su nerešena, a pitanje garantovanja kvaliteta nafte tokom transporta tek treba da bude rešeno - navodi se u saopštenju i dodaje da rastu "rizici po imidž Rusije kao pouzdanog dobavljača".

Još sredinom aprila je utvrđeno da je ruski naftovod "Družba", koji dnevno pumpa milion barela nafte u zapadnu i istočnu Evropu, kontaminiran organskim hloridima.

Rusija je potom očistila naftovod i obnovila snabdevanje par meseci kasnije, a Transnjeft je obećao da će energetskim kompanijama nadoknaditi gubitke povezane sa kontaminacijom.

Iz Rosnjefta je, takođe, saopšteno danas da su brojne zemlje uvoznice nafte, uključujući Poljsku i pojedine mediteranske luke, počele da razmatraju druge opcije za uvoz nafte.

- Transnjeft samostalno meša naftu različitih proizvođača. S obzirom da u sistemu naftovoda ne postoji "kontrolor kvaliteta nafte“, kompanije u stvari dobijaju mešavinu koja možda ne odgovara kvalitetu nafte koja je prvobitno isporučena - poručuju iz Rosnjefta.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>