• 1
 ≫ 

Direktor Štade prvi put u Srbiji: To što se dešava u Nemačkoj nema veze sa našim ulaganjem ovde

 ≫ 

Da li će kriza koja kuca Nemcima na vrata uticati na Srbiju?

  • 1
Direktor štada grupe

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Situacija u Nemačkoj neće uticati na investicije Štade u Srbiji, sve dok kompanija beleži dobre rezultate, rekao je Peter Goldšmit, generalni direktor Štada grupe koji se prvi put obratio javnosti u Srbiji.

On je odgovarajući na pitanje da li će trenutno usporavanje nemačke privrede i opasnost od krize uticati na druge investicije, rekao da Nemačka jeste važno tržište za kompaniju, ali da nije jedino.

Naveo je da kompanija uspšeno posluje i na Balkanu, ali i u Rusiji.

- Rast od 3 odsto, govori da smo mnogo bolji od konkurenata u Nemačkoj, jer smo među prvih top deset kompanija. tako da naše investicije nisu povezane sa tim. Tako će biti sve dok kompanija dobro posluje, što jasno pokazuju rezultati. Nastavićemo da ulažemo i u Srbiju i druge zemlje sve dok je tako - rekao je Goldšmit.

MILIONI U HEMOFARM

Štada grupa, u okviru posluje naš Hemofarm, u Srbiji je ostvarila rast prodaje od 11 odsto u prvoj polovini godine, što je učinak iznad Štadinogindustrijskog proseka. Kompanija planira da u srpsku proizvodnju u 2020. uloži oko 20 miliona evra, koliki nivo investicija je planiran za ovu godinu.

Kada je reč o tržištu Srbije i regiona, u Hemofarmu je prošle godine proizvedeno 245 miliona pakovanja lekova, odnosno 5,6 milijardi tableta, boca ili tuba. Za ovu godinu se očekuje proizvodnja od 6,3 milijarde tableta od čega je oko 70 procenata namenjeno evropskom tržištu.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger istakao je da je ta kompanija lider kako u Srbiji, tako i u Bosni i Hercegovini kada je reč o lekovima koji se izdaju na recept i oblasti OTC preparata, a odskoro, kaže, lidersku poziciju ova kompanija zauzela je i u Crnoj Gori.

Proizvodni pogoni Hemofarma (ukupno pet fabrika) nalaze se u Srbiji, Crnoj Gori i BiH - Republici Srpskoj u Banjalici, a laboratoriju imaju i u Rumuniji.

U ovim fabrikama se proizvodi 60 posto svih Štadinih preparata, a 70 procenata proizvodnje odlazi širom sveta.

(Telegraf Biznis/V.B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>