• 0

Bahami više neće biti isti: Dorijan je uništio dva ostrva, turizam je sada u velikom problemu

Procenjuje se da će šteta u zemljama koje su pogođene uraganom da bude izmešu 15 i 25 miliona dolara

  • 0
Bahami posle Dorijana Foto: Tanjug/Medic Corps via AP

Uragan Dorijan je najsnažnija oluja koja je ikada pogodila Bahame, a država koja svoju ekonomiju pre svega bazira na turizmu moraće dugo da se oporavlja.

Dorijan je protutnjao ostrvima i ostavio pustoš. Došao je do Bahama u nedelju i to u trenutku kada je bio pete kategorije - najveće moguće. Poginulo je najmanje sedam osoba.

Ostrva Abakos i Grand Bahama, koja su najteže pogođena, imaju oko 2.250 hotelskih soba, što predstavlja manje od 15 odsto hotelskog inventara u zemlji. To je manje od otprilike 11.000 soba na ostrvima Nasau, gde se nalaze poznata letovališta Baha Mar i Atlantis.

- Na kratko vreme će uragan uticati na Turizam - rekao je Rik Njuton, jedan od osnivača "Resort Capital Partners".

Uragan Dorijan Foto: Tanjug/AP

Dodaje da se zemlje koje je pogodio uragan mogu oporaviti navodeći primere Portorika i Devičanskih ostrva. Pitanje je, kako kaže, gde će da bude nabavljen novac kako bi se oporavili uništeni delovi Bahama.

Od svih karipskih zemalja, Bahami najviše zavise od turizma. Turizam zapravo čini 60 odsto dohotka i donosi 9 milijardi dolara.

Njuton navodi da je prerano govoriti kolika je šteta nanesena sada, a nedavno je u jednoj računici navedeno da će Dorijan koštati zemlje koje su pogođene između 15 i 25 milijardi dolara.

Ostrva Abakos i Grand Bahama biće "van opticaja" neko vreme. Neki manji hoteli možda budu otvoreni u međuvremenu jer se vrhunac sezone očekuje u decembru. Ipak, biće potrebne dve ili tri sezone da se sve vrati u normalu.

Aerodromi na Grand Bahami i Marš Haburu su trenutno zatvoreni.

Pogledajte video: Dorijan stigao do SAD: Opasni vetrovi, jake kiše i poplave već pogađaju Floridu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>