• 2
 ≫ 

Do kraja godine nestaće 15.000 firmi u Srbiji

 ≫ 

Krajem avgusta su ugašene "mrtve firme" i taj proces će biti nastavljen

  • 2

Agencija za privredne registre je krajem avgusta prinudno likvidirala 23.000 privrednih društava, a oko Nove godine počeće likvidaciju još oko 15.000 firmi koje za to ispunjavaju uslove, izjavio je danas direktor APR - a Milan Lučić.

On je na konferenciji u APR-u kazao da su krajem avgusta ugašene "mrtve firme" i da će taj proces biti nastavljen.

- Nastavljamo i novi krug za prinudnu likvidaciju ispunjava 15.000 privednih durštava, a to su ona preduzeća koja nisu predala završne račune za 2016. i 2017. godinu i taj postupak počinjemo oko Nove godine - rekao je Lučić.

Kaže da je nacrt Zakona o računovodstvu i reviziji bio na javnoj raspravi do 2. septembra i da bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, kao i da će na osnovu njega APR ući u izmenu informacinog sistema kako bi on bio još jeftiniji i jednostavniji za korisnike i sam APR.

Lučić je podsetio da je informacioni sistem APR već pet godina potpuno elektronski. Takođe, kazao je da je evidencija "stvarnog vlasništva" (stvarnih vlasnika kapitala) počela u decembru prošle godine i da je do sada 80 odsto obveznika to uradilo.

Lučić upozorava da su zakonom predviđene prekršajna i krivična odgovornost za vlasnike privrednih društava ako to ne urade i dodaje da je ta evidencija potpuno besplatna i da moze uputstvo da se nađe na sajtu.

- Samo je potreban kvalifikovan elektronski sertifikat. To traje par minuta, a trajna je obaveza za svakoga - napomenuo je on.

firma

Foto: Pixabay

Kaže da će biti izmenjen zakon koji će APR ovlastiti da podnosi prekršajne prijave za one koji to ne urade.

- Mi ćemo to vrlo brzo uraditi, a reč je desetinama hiljada predmeta. Od 20 odsto onih koji se nisu evidentirali bar 95 odsto to nije uradilo zbog neznanja, neažurnosti i slično - naveo je on.

Podsetio je da je prekršajna kazna od 50.000 do dva miliona dinara po pojedincu. Lučić je dodao da je APR pri kraju novog projekta E lizing koji će startovati od 1. januara.

- Prijem i registracija ugovora o finansijskom lizingu će u APR-u biti potpuno elektronski - poručio je on.

Lučić navodi da APR radi aktivno i na uspostavljanju centralne evidencije zdravstvenih ustanova i podseća da je Zakon o zdravstvenoj zaštiti obavezao APR da u roku od 18 meseci od donošenja zakona uspostavi tu evindeciju.

- Mi smo od privrednih sudova već preuzeli dokumentaciju i do oktobra sledeće godine sva registacija će preći u nadležnost APR, tako da će postojati centralna evindencija i svi podaci biće objedinjeni i javni - dodao je Lučić.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije nego

    6. septembar 2019 | 00:02

    Obzirom da PIO nije upisao radni staz za 2017. godinu mnogima, treba i njega zatvoriti. Za digitalizaciju nije bas tacno jer APR resenja ne moze da salje na mail. Ako ste uveli neku obavezu, zar nije logicno da nekako obavestite o kakvoj obavezi se radi. APR ako bude mogao da podnosi prekrsajne prijave, onda treba i sudovi da uvedu prekrsajne prijave po automatizmu, npr bankama ...

  • Milorad

    4. septembar 2019 | 20:30

    Idi begaj! sve jake firme.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>