• 10
 ≫ 

Hrvatska uvodi nacionalne penzije: Primanja i za one koji nikada nisu radili

 ≫ 

Radi se o penziji koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina

  • 10

Ministar rada i penzionog sistema Hrvatske Josip Aladrović najavio je uvođenje nacionalne penzije. Radi se o penziji koju bi primali stariji od 65 godina koji nikada nisu bili zaposleni ili su radili manje od 15 godina, koliko je minimum za sticanje penzije.

Prema prijekcijama Ministarstva, više od 50.000 starijih primalo bi nacionalnu penziju koja bi trebalo da bude uvedena za dve godine.

- Govorimo o institutu koji je predviđen da se uvede 2021. godine. On predstavlja socijalni element zaštite od siromaštva u starijem životnom dobu. Namenjen je onima koji imaju više od 65 godina, ali nisu u životu ostvarile 15 ili više gofina radnog staža kako bi konzumirali penziju iz penzionog sistema - rekao je on.

Prosečna visina penzije u Hrvatskoj je oko 2.500 kuna (oko 40.000 dinara). Nacionalna penzija, prema najavama, biće manja od najniže penzije koja sada iznosi 970 kuna (oko 15.000 dinara).

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>