• 2
 ≫ 

Azerbejdžan izbacuje Rusiju iz dela Evrope, nude jeftiniji gas

 ≫ 

Izvoz ruskog gasa u Tursku opao je za 36 odsto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine

  • 2
gas

Foto: Pixabay

Ruski izvoz gasa u Tursku i osam drugih zemalja jugoistočne Evrope smanjen je više od četvrtine u prvoj polovini 2019. godine.

Ovaj trend je primetan, jer su jeftiniji tečni prirodni gas (TPG) i nove azerbejdžanske zalihe umanjili zavisnost tog regiona od Rusije.

Izvoz ruskog gasa u Tursku, najveće tržište tog regiona, opao je za 36 odsto u odnosu na prvu polovinu 2018. godine, dok je izvoz u Grčku i Bugarsku opao za 12,7 odsto, odnosno 17,4 procenta, respektivno, pokazali su podaci ruskog Gasproma.

Izvoz Gasproma u devet država tog regiona smanjen je za 27 odsto na 14,2 milijarde kubnih metara u odnosu na 19,5 milijardi kubnih metara godinu dana ranije, pokazali su podaci koje je objavio ruski energetski gigant.

Turski tok

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Niske cene TPG-a, prouzrokovane sporijom tražnjom u Aziji i sve većom proizvodnjom u SAD, kao i povećanje azerbejdžanske proizvodnje gasa i kapaciteta tamošnjeg gasovoda, pomogli su nekim zemljama tog regiona da diverzifikuju dobavljače.

Cena TPG-a na holandskom spot tržištu, glavnom pokazatelju za tržište prirodnog gasa u zapadnoj Evropi, u proseku je iznosila 3,6 dolara za milion britanskih toplotnih jedinica (mmBtu) ovog leta, što je otprilike upola manje u odnosu na Gaspromovu cenu gasa isporučenog Turskoj, tvrdi jedan neimenovani izvor sa turskog gasnog tržišta.

Iz Gasproma, medjutim, poručuju da najnoviji pad izvoza gasa u Tursku i druge regionalne zemlje neće uticati na dugoročne planove te kompanije vezano za izgradnju gasovoda "Turski tok".

- Nije poželjno donositi zaključke o tražnji za gasom na osnovu jednokratne tržišne situacije - saopštili su iz Gasproma za Rojters i izrazili uverenje da će ta kompanija ostati glavni dobavljač Evrope.

- Ne vidimo nikakvu pretnju po našu poziciju u Evropi, jer će potražnja za gasom u regionu i dalje ostati visoka - poručuju iz Gasproma.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>