• 0
 ≫ 

Karticama plaćeno više od 4.000 taksi, naknada i poreza, ali u 14 opština koriste samo keš

 ≫ 

Najveći broj bezgotovinski plaćenih poreskih i neporeskih nameta, u odnosu na broj stanovnika, zabeležila je opština Crna Trava, a slede Priboj, Irig, Sombor i Šabac

  • 0

Građani i privreda su, dva meseca od početka takmičenja "Šampioni bezgotovinskog plaćanja", platili karticama više od 4.000 taksi, naknada i poreza na šalterima u 46 gradova i opština u Srbiji.

Najveći broj bezgotovinski plaćenih poreskih i neporeskih nameta, u odnosu na broj stanovnika, zabeležila je opština Crna Trava, a slede Priboj, Irig, Sombor i Šabac, navodi se u saopštenju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

S druge strane, u 14 lokalnih samouprava nije izvršeno ni jedno plaćanje karticom na šalteru.

U takmičenju učestvuje 60 lokalnih samouprava sa teritorije Republike Srbije koje su omogućile plaćanje taksi i naknada platnim karticama na POS terminalima instaliranim na šalterima.

- Bezgotovinske transakcije za građane i privredu znače niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbednost - izjavio je Mihailo Jovanović, direktor ?ancelarije za IT i eUpravu.

Država, prema njegovim rečima, dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, kao i niže troškove jer su izrada i čuvanje gotovine skupi.

On je dodao da su tokom trajanja takmičenja, za sve one koji se odluče da gradske ili opštinske usluge plate platnom karticom, obezbeđene snižene provizije od 45 dinara na uplate do 4.500 dinara, odnosno 1,0 odsto za uplate veće vrednosti.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović kaže da je bezgotovinsko plaćanje gotovo triput brže u odnosu na upotrebu gotovine i da čak 70 odsto građana ističe da koriste kartice zato što im je tako lakše i praktičnije.

 

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>