• 1
 ≫ 

Kopa se novi rudnik kod Bora, početno ulaganje pola milijarde evra

 ≫ 

Osnova za projekat Timok

  • 1

Kineska rudarska kompanija Ziđin, koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu Čukaru Peki kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je danas u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj Gornje zone rudnika bakra Timok kod Bora, poznatijeg kao Čukaru Peki, u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije Ziđin Majning Grup Ðinh Čen.

Ministar Antić je posle ceremonije potpisivanja ugovora rekao da će kompanija Ziđin, koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu Čukaru Peki početi eksploataciju rude tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone Timoka investirati 474 miliona dolara.

- Kada to gornje nalazište, odnosno, ta zona uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja biće oko 79.000 tona bakra. To je apsolutno u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo realizovali sa Ziđinom - rekao je Antić novinarima u Sjamenu. To je upravo ono o cemu smo razgovarali.

Kako je rekao, kineski gigant, koji je strateški partner Srbije sa kojim zajednički razvijamo RTB Bor, u našoj zemlji će proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona is sopstvenog koncentrata kompanije Ziđin Bor i oko 80.000 tona u okviru projekta Timok.

Predsednik kompanije Ziđin Čen Ðinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je danas potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik Ziđin.

 

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мрк

    8. septembar 2019 | 10:49

    Као и увек што је било, не прича се о злату. :)

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>