• 1
 ≫ 

Dolar zabeležio najveći nedeljni pad od juna

 ≫ 

Indeks dolara pao je prošle nedelje za 0,7 odsto

  • 1

Dolar je zabeležio najveći nedeljni pad vrenosti na deviznim tržištima od juna, što je posledica smirivanja geopolitičkih i trgovinskih napetosti u svetu, kao i očekivanja da će američki Fed uskoro smanjiti kamatne stope.

Indeks dolara, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje za 0,7 odsto, na 98,22 poena, što je njegov najveći nedeljni pad vrednosti od juna.

Američka valuta je u odnosu na evropsku oslabila za 0,3 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1025 dolara. Dolar je, međutim, ojačao u odnosu na japanski jen pa je kurs dolara porastao 0,6 odsto, na 106,90 jena.

Američka i japanska valuta, koje važe za sigurnije utočište za kapital u nesigurna vremena, našle su se pod pritiskom jer se ulagači nadaju popuštanju trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine nakon vesti da će dve strane nastaviti pregovore na visokom nivou početkom oktobra.

šAH DOLARI

Foto: Pixabay

Smanjene su i geopolitičke napetosti nakon što je liderka Hong Konga Keri Lam u sredu zvanično povukla kontroverzni predlog zakona o izručenju Kini zbog kojeg je grad pod kineskom upravom zahvatila najteža politička kriza proteklih decenija.

Rizičnije valute ojačale su i zbog toga što su britanski poslanici zaustavili pokušaje premijera Borisa Džonsona da izvede Britaniju iz Evropske unije bez sporazuma.

U fokusu ulagača bilo je i izveštaj o zapošljavanju u SAD koje je pokazalo da je u avgustu broj zaposlenih povećan za 130.000, manje od 158.000 koliko su očekivali analitičari u anketi Rojtersa.

Međutim, dok se rast zapošljavanja usporava, prosečna plata po satu porasla je za 0,4 odsto na mesečnom i 3,2 odsto na godišnjrm nivou, što bi trebalo da podrži rast potrošnje, a time i celokupne privrede.

Zbog toga su analitičari podeljeni u mišljenju da li ima razloga za dalje smanjenje kamata američke centralne banke nakon, što su letos smanjene za 0,25 odsto.

Predsednik Feda Džerom Pauel kaže da je tržište rada snažno i da će centralna banka i dalje raditi na održanju privrerednog rasta. On je ocenio da ni američka, ni svetska privreda verovatno neće ući u recesiju.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мићко

    8. septembar 2019 | 22:20

    Долар треба продати док још има неку вредност.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>