• 5
 ≫ 

Najslabije plaćeni u Evropi: Crnu Goru do sada napustilo više od 150 mladih lekara i specijalista

 ≫ 

Vlada već intenzivno radi na planiranju budžeta za iduću godinu

  • 5

Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) uputio je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem ističu da je zdravstveni sistem proteklih nekoliko godina zbog niskih plata napustilo preko 150 mladih lekara i specijalista koji su trebali da budu nosioci posla u bolnicama i domovima zdravlja.

U pismu koje potpisuje predsednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić, ističe se da su podstaknuti činjenicom da Vlada već intenzivno radi na planiranju budžeta za iduću godinu.

- Crnogorski lekari su danas, nakon značajnih povećanja zarada u Srbiji i Rumuniji, zvanično najslabije plaćeni lekari u Evropi, a to nas nikako ne približava EU čijem članstvu stremimo. Obraćamo vam se sa molbom da sa vama održimo sastanak na kojem bi se razmatrala mogućnost povećanja zarada lekarima zaposlenim u javnom zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Nesporna je činjenica da sve više crnogorskih lekara odlazi iz javnog sektora. Na osnovu podataka Sindikata doktora medicine, u poslednje četiri godine crnogorsko javno zdravstvo napustilo je oko 10 odsto lekara. Među njima su najviše zastupljeni mladi lekari, sa tek svršenim studijama, kao i stručnjaci srednje generacije koji su trebali da daju snažan doprinos podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite - navodi se u pismu.

Ti lekari će, kako dodaju, svoje profesionalne karijere graditi van granica Crne Gore, na čemu je država Crna Gora na velikom gubitku, a šta osećaju i sami pacijenti.

- Kako sada stvari stoje, situacija u najrazvijenijim državama članica Evropske unije ukazuju da će se ovaj odliv najperspektivnijih kadrova nastaviti. Nedavno je šef Savezne lekarske komore Njemačke Frank Ulrih Montgomeri ocenio je da će u narednih pet do deset godina Nemačkoj biti potrebno 20 odsto više lekara nego do sada, a što znači 75.000 novih radnih mesta za lekare, prvenstveno sa zapadnog Balkana. Dodatno, Eurostat je objavio da je u periodu između 2005. i 2016. godine udeo lekara starosti iznad 55 godina porastao sa 27 odsto na 37 procenata u EU.

Doktori, lekari, bolnica, medicinska sestra

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Dakle, lekari u EU su i sve stariji, a to tržište rada se otvara sa značajnim pogodnostima za lekare iz regiona. Za očekivati je da se trend migracije lekara iz Crne Gore ka zemljama članicama EU samo povećava - ističu u sindikatu.

Sindikat doktora medicine Crne Gore smatra da je neophodno preduzeti mere kako bi se adresirao i postojeći deficit kadra u javnom zdravstvu, ali i prevenirao dalji odliv kadra, a da u tom pogledu najveću odgovornost ima upravo Vlada Crne Gore.

- Najveći broj lekara je napustio crnogorsko zdravstvo podstaknuti lošom materijalnom situacijom, iz čega sledi da je osnovni preduslov za njihovo zadržavanje povećanje postojećih niskih zarada. Treba napomenuti da, pored odliva lekara, niske zarade utiču i na rad i kvalitet zdravstvenih usluga u javnom sektoru jer dolazi i do snažne unutrašnje migracije najstručnijih lekara, i to ka privatnom sektoru.

Zakazalo se na mnogim instancama, od isključivanja lekara iz Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, pa do eksperimentalnih pristupa sistemskom uređenju zdravstva koje trenutno nije fokusirano niti organizovano tako da ispunjava interese i potrebe većine pacijenata - dodaje se u pismu.

Iz Sindikata su istakli da su imali komunikaciju i sa potpredsednikom Vlade Zoranom Pažinom oko pitanja koja se dominantno odnose na unapređenje bezbjednosti rada lekara i njihove adekvatne zaštite prilikom obavljanja lekarske dužnosti.

- Ta komunikacija je bila konstruktivna, potpredsednik Vlade je kasnije uključio i predstavnike resornog ministarstva, policije, tužilaštva i sudstva, a odredili smo i set indikatora po kojima ćemo pratiti periodično napredak u ovoj oblasti. Veoma smo zahvalni potpredsedniku Pažinu na njegovim dosadašnjim naporima, sa mnogo entuzijazma gledamo na ovaj uspostavljeni dijalog i nadamo se da će taj multisektorski pristup dati rezultate, iako i u tom delu konačan ishod u mnogome zavisi od posvećenosti svih aktera i političke volje - objašnjavaju iz Sindikata.

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mix

    8. septembar 2019 | 16:22

    Drzava srbija ponizava nase lekare...plate lekara u srbiji na nivou cistacice u hrvatskoj...zato nam lekari i beze ,a narod umire od bolesti...

  • Ognjen

    8. septembar 2019 | 16:23

    Srbiju nijedan, imamo 100 nemackih lekara koji cekaju na birou da ih zaposlimo.

  • Kica

    8. septembar 2019 | 16:27

    Nema frke. Dolaze albanci pa popunjavaju.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>