• 2
 ≫ 

Osim jeftine radne snage, evo zbog kojih faktora kompanije biraju Kinu za proizvodnju

 ≫ 

Samo tri posto američkih firmi sele proizvodnju u SAD zbog carina, a manje od sedam posto u potpunosti napušta Kinu

  • 2

Po znanju u proizvodnji, pouzdanosti, rastu domaćeg tržišta i stabilnosti valute među svim tržištima u razvoju Kina se definitivno nalazi na prvom mestu, a svi ostali su sto stepenica ispod, piše Forbs.

Stoga ne čudi što sve kompanije tamo proizvode i žele da nastave da proizvode, čak i one američke uprkos tarifama na izvoz. Naime, samo tri posto američkih firmi sele proizvodnju u SAD zbog carina, a manje od sedam posto u potpunosti napušta Kinu. Iz perspektive korporacija, čak i uz carine isplati im se da ostanu na istoku, a za to postoji nekoliko razloga.

Niski porezi i jeftina radna snaga

Prvi od njih, u poređenju s ostalim velikim tržištima u nastajanju, definitivno su porezi. Korporativni porez u Kini iznosi 25 posto. U puno prijateljskijoj Indiji on je 35 posto, u SAD-u puno bližem Brazilu 34 posto, a u još bližem Meksiku 30 posto. U svakom slučaju proizvodnja u Kini znači ušteda od pet posto na porezu.

Na listu uštede svakako treba smestiti i opšepoznatu jeftinu radnu snagu. Iako bi se moglo očekivati da će radnici, budući da je Kina ipak komunistička zemlja, imati kolektivne ugovore i ceo niz radničkih prava, to baš i nije tako. Činjenica jeste da su radni uslovi puno bolji i zakoni su stroži, pogotovo unazad pet godina, ali radna snaga u Kini i dalje je jeftinija od one u Brazilu i Meksiku.

Po pitanju prava radnika, piše Forbs, na lestvici od jedan do pet Kina se nalazi na petom mestu kao jedna od najgorih zemalja na svetu za radnike. Indija je jednako loša, odnosno kompanije mogu veoma lako izrabljivati svoje radnike, Meksiko se nalazi na četvrtom mestu po tom pitanju, a Brazil na trećem.

Kina proizvodnja novogodisnjih ukrasa, fabrika  factory Yiwu

Printskrin: Youtube/Toby Smith

Raznolikost profesija i dobra infrastruktura

Zapravo, Brazil ima jedan od najstrožih radnih zakona, a snažni zakoni koji idu na ruku sindikatima prilično su neprivlačni velikim korporacijama. Kina, s druge strane, osim što slabo štiti svoje radnike, ima i velik broj ljudi raznih profesija pa je lako pronaći delatnike.

Indija se, pak, iako je po pitanju zakona i količini radnika slična Kini, fokusirala na razvoj softvera i IT sektor pa se radna snaga može pronaći samo unutar te industrije. Uz to, u Indiji se menja vlada svakih nekoliko godina pa se time menjaju i porezni zakoni, a kineski kontinuitet olakšava poslovanje kompanija.

Treba imati na umu i dodatne troškove poslovanja u bilo kojoj od zemalja. Brazil ima skrivene poreze koje je teško izbeći, a tome treba dodati i logističke troškove samog preseljenja sredstava i dobara iz jedne države u drugu. Brazil ima možda tri poštene luke, dok su one kineske na samom vrhu globalne lestvice s kojima se ne može meriti ni jedna u celoj Latinskoj Americi ili Indiji. Onim meksičkim upravljaju karteli, dok je infrastruktura u Indiji među najgorima na svetu.

Korupcija i kriminal

Prednost Kine jest i relativno nizak nivo korupcije i kriminala u poređenju s ostalim tržištima u razvoju. Prema indeksu percepcije korupcije Kina je na 87. mestu od ukupno 180 zemalja, Indija je na 78., Brazil na 105., a Meksiko i Rusija na 138. Niti manje države u jugoistočnoj Aziji nisu puno bolje.

Vijetnam je na primer na 117. mjestu. Više korupcije, logično, znači da kompanije više moraju izdvajati za mito i ostale taktike kako bi im političari i regulatori omogućili poslovanje. Uz to, Indija, Meksiko i Brazil puno su opasniji za život od Kine, a kompanije ipak šalju i svoje zaposlene na višim pozicijama u zemlje proizvodnje.

Osim zbog kriminala, radnicima u Indiji bi kvalitet života narušila visoka zagađenost vazduha. Od deset najzagađenijih gradova na svetu čak devet je indijskih. Kina takođe ima loš kvalitet vazduha, ali radi na rešenjima tih problema aktivnije od bilo koje druge države.

Uložili su u brzu železnicu, najveći su proizvođači električnih vozila, a vlada oporezuje proizvodnju ugljena kako bi smanjila fosilna goriva. Brazil je po tom pitanju ipak najbolji, no zbog toga ima i visoke troškove energije. Struja je zapravo u Kini puno jeftinija nego što je na primer u Meksiku i Brazilu.

Velika tržišta u nastajanju poput Indije, Brazila i Meksika barem su tri koraka iza Kine. Ili će morati provesti poreznu reformu, poboljšati infrastrukturu kako bi ojačali izvoz i drastično smanjiti nasilje i kriminal ili jednostavno nikad neće biti konkurencija Kini.

VIDEO: Devetogodišnjak pronašao ljusku zbog koje ga ceo svet danas diže u nebesa

(Telegraf Biznis / jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Das

    9. septembar 2019 | 11:01

    A u Srbiji nije jeftina radna snaga

  • DRagutin

    10. septembar 2019 | 01:29

    A na kom mestu po toj skali se nalazi Srbija naša lepa? Može li se to znati?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>