• 0

Nekretnine više nisu broj jedan za strane investicije u Crnoj Gori: Tu su sad turizam i bankarstvo

Tokom ove godine investirali su ulagači iz 82 zemlje, a najviše iz Azerbejdžana

  • 0
Porto Montenegro, Crna gora luka

Foto: Shutterstock

Crna Gora beleži konstantan rast neto stranih investicija koje su do kraja jula iznosile 241 milion evra, što je 23 odsto više nego godinu ranije, novi su podaci Centralne banke Crne Gore.

Menja se i struktura ulaganja, pa je od nekadašnjeg ogromnog interesovanja za nekretnine inostrani novac usmeren na turizam i bankarstvo. Turizam, bankasrki sektor, energetika i nekretnine su sektori gde strani investitori najviše ulažu a vrednost neto stranih investicija do kraja jula veći je 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine 2018.

Prema procenama CBCG, u Crnu Goru se od obnove nezavisnosti slilo oko 10 milijardi eura po osnovu stranih investicija, što je skoro dva i po godišnja budžeta države. Istovremeno iz zemlje se odlilo blizu sedam miljardi evra.

Tokom ove godine, kako je ranije saopšteno, investirali su ulagači iz 82 zemlje, a najviše iz Azerbejdžana, preko projekta Portonovi. Slede ulagači iz Mađarske, Ruske Federacije i Holandije.

Najviše novca odlilo se u Ujedinjne Arapske Emirate, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Rusiju.

(Telegraf Biznis / investitor.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>