• 0
 ≫ 

Protesti su imali svoju cenu: Hongkong posetilo 40 odsto manje turista

 ≫ 

Stopa popunjenosti hotela na pojedinim lokacijama je gotovo prepolovljena

  • 0
protesti, hongkong

Foto: Tanjug/AP

Broj dolazaka turista u Hongkong smanjen je za skoro 40 odsto u avgustu na godišnjem nivou, što je još ozbiljniji sunovrat u odnosu na julski pad od 5,0 procenata, izjavio je danas honkoški sekretar za finansije Pol Čan.

To, kako ocenjuje Rojters, znači da su anti-vladini protesti koji već mesecima traju u Hongkongu, uzeli danka u sektoru turizma.

Stopa popunjenosti hotela na pojedinim lokacijama je gotovo prepolovljena, dok su cene soba pale za 40 do 70 odsto, napisao je Čan na svom blogu.

U julu, broj dolazaka turista smanjen je za 4,8 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine, što je bio prvi godišnji pad od januara 2018. i najveći procentualni pad od avgusta 2016. godine.

Promet robe na malo u Hongkongu pao je u julu najviše od februara 2016. godine, ka posledica anti-vladinih protesta.

Protesti u Hongkongu, koji su jedan od najvećih izazova za kineskog predsednika Si Ðinpinga od kada je došao na vlast 2012. godine, počeli su u junu zbog protivljenja zakonu o ekstradiciji koji omogućava da se osumnjičenima sudi u matičnoj državi Kini.

Zakon je u međuvremenu suspendovan, a protesti su prerasli u širu borbu za demokratiju u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. godine vraćena pod kinesku kontrolu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>