• 8
 ≫ 

Evo kako su izračunali da minimalna cena radnog sata skoči na 172, 5 dinara

 ≫ 

Postoje parametri definisani zakonom po kojima se računa minimalna zarada

  • 8
Plata plaćanje, troškovi Foto: Shutterstock

Vlada Srbije, sindikati i poslodavci nisu uspeli da se dogovore oko visine "minimalca" za narednu godinu, pa će Vlada Srbije preseći predlogom da se minimalna cena rada poveća za 11,1 odsto u 2020.

To znači da će sa 155,3 dinara, koliko sada iznosi, minimalna cena rada po radnom času biti 172,5 dinara. Preciznije, minimalac će 

mesečno skočiti sa 27.022 dinara koliko je sada na 30.022 dinara.

KAKO SE DOLAZI DO OVE RAČUNICE?

Članom 112. Zakona o radu utvrđena je nadležnost Socijalno-ekonomskog saveta Srbije koji čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, za utvrđivanje visine minimalne zarade, uz obavezu da se računaju parametri:

Troškovi života, kretanje prosečne zarade u Srbiji, egzistencijalne i socijalne potrebe zaposlenog i njegove porodice, stopa nezaposlenosti, kretanje zaposlenosti na tržištu rada i opšte ekonomske razvijenosti zemlje.

U slučaju da na sednicama SES-a socijalni partneri ne postignu saglasnost o visini minimalne zarade, kao što je to bilo danas, odluku donosi Vlada Srbije, što je uradila i minule godine kada je odlučeno da neto cena radnog sata od januara do decembra u 2019. bude 155,33 dinara, jer socijalni partneri nisu uspeli o tome da se dogovore.

Minimalna zarada za 2019. godinu bila je povećana deset odsto i trenutno iznosi oko 27.280 dinara, a u poslednje dve godine kumulativno je veča 18,6 procenata.

Sindikati su za vreme pregovara insistirali da minimalac bude toliki da bar pokrije potrošačku korpu. 

VIDEO: Minimalac ide na 30.022 dinara, nema dogovora u SES-u

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    10. septembar 2019 | 13:21

    Nema tih para za koje bi dobrovoljno pristao da robujem raznoraznim je.vetrima u privatno ili drzavno lopovskoj firmi ali oni koji to moraju fakticki su prepusteni njihovoj milosti i nemilosti.

  • Sima kosmos iz dalekog svemira

    10. septembar 2019 | 15:37

    Gospodo ja i supruga primamo minimalce imamo troje dece nemamo prava na dečijii dodatak (a ko ga ima) pa se pitam taj što je to računao kako je smislio da jedna petočlana porodica preživi sa 60000 dinara mesečno ako su samo obaveze više od trećine plus škole plus odelo i da ne nabrajam više jedino ako ima čarobni štapić ilisvaki dan da jede posebnu salamu a meso da jede samo za Božič i ribu za slavu tako da gospodo draga oduzmite sebi od plate koje primate po raznim upravnim i nadzornim odborima raznim izmišljenim šefovskim mestima i ako mislite da se radjaju deca i da ostaju ovde stavite prst na čelo ako već nije kasno

  • Rastko

    10. septembar 2019 | 21:57

    Minimalna cena radnog sata se izracunava tako sto olosi medjusobno podele dobit a sve sto preostane od nabavke kesa za djubre i wc sanitara deli se na radnike.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>