• 2
 ≫ 

Nemačka se sprema da ubrizga milijarde u slučaju krize

 ≫ 

Šolc je nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju

  • 2

Nemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje "više milijardi evra" u privredu, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Time je Šolc nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema rečima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

NEMACKA SRBIJA EU PRISTINA DIJALOG PREDSEDNIK Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu - izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

- I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evra, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Nemačkoj i Evropi - rekao je Šolc.

Nemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da "sklizne" u recesiju u periodu jul-septembar.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>