Nemačka se sprema da ubrizga milijarde u slučaju krize

Šolc je nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju

Nemačka se može suprotstaviti potencijalnoj ekonomskoj krizi kroz ubrizgavanje "više milijardi evra" u privredu, izjavio je danas nemački ministar finansija Olaf Šolc.

Time je Šolc nagovestio da je spreman za veliki paket podsticaja ako domaća ekonomija uđe u recesiju.

Zahvaljujući solidnom budžetskom planiranju i politici neuizimanja novog duga, zvanični Berlin je, prema rečima Šolca, postavio temelje za preduzimanje dodatnih akcija u slučaju udara krize.

NEMACKA SRBIJA EU PRISTINA DIJALOG PREDSEDNIK

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Zato što će tada biti vrlo važno za nas, kao najveću ekonomiju u srcu Evropske unije, da li smo u stanju da se suprotstavimo negativnom ekonomskom trendu - izjavio je Šolc u raspravi o budžetu u donjem domu nemačkog parlamenta, Bundestagu.

- I sa mog gledišta, sa čvrstim finansijskim osnovama koje imamo danas, u stanju smo da se suprotstavimo ekonomskoj krizi sa više milijardi evra, ako zaista dođe do izbijanja jedne takve krize u Nemačkoj i Evropi - rekao je Šolc.

Nemačka privreda je u drugom kvartalu uknjižila pad od 0,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal i od tada su neki slabi ekonomski podaci podstakli zabrinutost da bi njena ekonomija mogla da "sklizne" u recesiju u periodu jul-septembar.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Tagovi: Ekonomija, Kriza, Ministar finansija, Nemačka, Olaf Šolc, Privreda

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (2)
Poređaj komentare:
  • D
    DRagutin

    Mi ako dodje do krize možemo da upumpamo samo ladnu vodu u sistem.....

  • N
    Nenad

    Nemci su nemci