Doktor Propast: Tri razloga za strah, neće biti pošteđenih

Neće biti pošteđene ni najveće svetske ekonomije

Sledeća globalna recesija imaće uticaj na monetarna rešenja, kaže ekonomista Nurijel Rubini.

Prema rečima ovog nobelovca koji je poznat kao Doktor Propast, sledeću recesiju pokrenuće u velikoj meri politika i međunarodne tenzije, a montarna rešenja neće biti dovoljna da je spreče da kriza pogodi neke od najvećih svetskih ekonomija, kaže Rubini.

Rubini kaže će pad svetske ekonomije velikim delom da podstakne američko - kineski trgovinski i valutni rat za koji se očekuje da će eskalirati do kraja 2019. godine, jer predsednik Donald Tramp preti većim carinama na kinesku robu.

Predviđa da će tri šoka pogoditi globalnu ekonomiju, a sva tri zavise od odnosa SAD-Kine: kinesko-američki trgovinski i valutni rat, hladni rat tehnologije i zabrinutosti zbog isporuka nafte.

- Još gore, kinesko-američki sukob već podstiče širi proces deglobalizacije, jer zemlje i firme više ne mogu da računaju na dugoročnu stabilnost ovih integrisanih lanaca vrednosti - dodao je Robini.

Navodeći najgoru kombinaciju - visoku inflaciju u kombinaciji sa nezaposlenošću i smanjenom potražnjom, kao što je bilo sedamdesetih, Rubini je rekao da su kreatori monetarne politike tu napravili najveće greške.

Glavne centralne banke poput američkih Federalnih rezervi već sprovode ublažavanje monetarne politike jer inflacija ostaje niska - rekao je on.

VIDEO: Šta je to ekonomija hrane? Odgovor na ovo pitanje nalazi se na univerzitetu Singidunum

(Telegraf Biznis)

Tagovi: doktor propast, Kriza, nurijel rubini, Recesija, Svetska kriza

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (8)
Poređaj komentare:
 • M
  Micha

  Sve sto je profa napisao je delimično tačno. Prava kriza će doći tek kada se stabilizuje odnos izmedju U.S i kine , krene rast i na kraju inflacija. E kad krene inflacija , za njom se povećavaju kamate i onda će se videti da je Car go. Recesija, bankroti kompanija ,grčka , italija , a možda i U.S idu u bankrot. 2023.

 • V
  Vera

  Koga Bog bude.hteo da postedi bice

 • S
  stvarno?

  opet veshtachki napravljeno da ameri napune kasu.