• 1

Velika češka firma dolazi u Srbiju, "pregovori traju već dugo"

Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije

  • 1

Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla za više od 70 odsto i prošle godine je premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme Rockaway iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište.

Na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka, kome su prisutvovali i predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, te da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi.

Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku na Biznis forumu na kome je prisutno oko 100 predstavnika srpskih kompanija.

- Poseban kvalitet našoj sradnji daje iznteresovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve - rekao je Čadež.

Tako je naveo ulaganje češke kompanije u Telenor, koja je, kaže Čadež, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beohgradu.

Izrazio je zadovljstvo što su na Biznis forumu prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnice, Rečnog brodarstva, EPS-a, i velike privatne kompanije kao što su “Eliskir” I “Vital”.

Podsetio je da je nedavno skopljen, kako je naveo, fantastičan posao između srpskih “Moji brendovi” i firme “Matoni” iz Ceške, glavnog partnera Pepsika koji je preuzeo “Knjaz Miloš”. .

- Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Neke od tih kompanija su danas sa nama - rekao je Čadež.

Nectar

Foto: Promo

Čadež je poručio da i česki i srpski privrednici mogu da računaju na podršku PKS u svakodnevnom poslovanju.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi rekao je da je 50 českih privrednika pokazalo interesovanje da dođe u Srbiju i naglasio da se ne seća da je u poslednjih 30 godina bilo toliko interesovanje privrednika iz Češke za ulaganje u Srbiji.

Naveo je da su rezultati istraživanja Privredne komore Češke pokazali da češki privrednici smatraju da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU i naglasio dobre privredne, kulturne i prijateljske odnose dve zemlje.

- Češka je u relativno solidnom periodu i porast češke ekonomije je dav puta veći nego u evrozoni. Imamo ekonomsku stabilnosti, rast BDP-a, naši budžeti beleže suficit, imamo najmanju nezaposlenost među zemljama OECD - rekao je Dlouhi.

Naveo je da makroekonomski rezultati Srbije pokazuju pad javnog duga i rast BDP-a u odnosu na 2009. i 2010. godinu, te da je u Srbiji postignuta makroekonomska stabilnost.

Naveo je da je u delegaciji privrednika inesvtitori poput češkog ulagača u Telenor, i druge fime kao što je Matoni, ali i one iz oblasti mašinstva, farmacije, prehbrambene industrije.

- Mogu da konstatujem da Srbija ima šta da ponudi Češkoj kada je reč o proizvodnji pneumatika, aluminijuma, bakra. Vodopriveda, energetika i zdravstvo su oblasti gde je moguća saradnja. Perspektivu vidimo i u poljoprivredi - kaže predsednik Privredne komore Češke.

Rekao je da češki privrednici vide veliki potencijal u uzajamnim investicionim i privrednim odnosima I zahavlio PKS na velikoj pomoći prilikom organizacije današnjeg Biznis foruma, kao i ambasadama dve države u Srbiji i Češkoj.

(Telegraf Biznis/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    11. septembar 2019 | 16:10

    Jesu to oni sto su priznali Kosovo pa dosli da se nagode da povuku priznanje

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>