• 3

Svet je upravo dobio najvećeg izvoznika nafte, a to nisu ni Rusi, ni Arapi

Saudijska Arabija je smanjila izvoz nafte i rafinisanih naftnih proizvoda

  • 3

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da će SAD osporiti poziciju Saudijske Arabije kao najvećeg svetskog izvoznika nafte, nakon što su ranije ove godine nakratko preuzele tu titulu od vodećeg proizvođača Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK).

- Procvat proizvodnje nafte iz škriljaca omogućio je Sjedinjenim Državama da se približe i nakratko preteknu Saudijsku Arabiju kao vodećeg svetskog izvoznika nafte. Postavljanje potrebnih cevovoda i terminala i dalje traje, što će osigurati nastavak ovog trenda -  navodi se u mesečnom izveštaju IEA, a prenosi američka mreža CNBC.

SAD su u junu na trenutak pretekle Saudijsku Arabiju kao vodećeg izvoznika, nakon što je američki izvoz sirove nafte porastao iznad tri miliona barela dnevno, objavila je IEA.

Time je ukupan izvoz nafte i naftnih proizvoda porastao na skoro devet miliona barela dnevno.

Istovremeno, Saudijska Arabija je smanjila izvoz nafte i rafinisanih naftnih proizvoda.

Cena severnomorske nafte "brent" jutros je porasla za 0,4 odsto na 61,05 dolara za barel, dok je američka "laka" nafta (WTI) poskupela za više od 0,5 odsto na 56,04 dolara.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule

    Ipak je Amerika Amerika.

  • Лаки

    Пола света би уништили само да њиховим алавим и незаситим ду.етима буде добро.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke