• 11

Ko plaća štetu na automobilu ako je kriv pešak a ne vozač?

Ukoliko vas udari pešak, odnosno nastane šteta na vašem automobilu, imate malo toga na raspolaganju kada je reč o naplati štete

  • 11
sudar

Foto: Pixabay

Gotovo svakodnevno smo svedoci da vozač automobilom obori pešaka. Naplata štete tom prilikom je jasna. Međutim, šta se dešava kada je pešak kriv, a na automobilu je napravljena šteta?

Iako je reč uglavnom o maloj, gotovo zanemarljivoj šteti, minimalanoj, neko je na kraju plati.

Specifično u ovakvim situacijama jeste, da pešak nema osiguranje, odnosno, nije obavezan da se bude registrovan i osiguran, ni u svetu ni kod nas.

ŠTA DA RADITE ONDA?

Postoje dve opcije za vozača ako nastane šteta. Prva je svakako kasko.

Reč je o osiguranju koje automobil ima, ili bi bar trebalo da ima, a reč je o takozvanom osiguranju od auto-odgovornosti prema trećim licima. To znači da ako automobil pešaka povredi, šteta se naplaćuje iz te polise.

Kako pešak, kao što smo naveli, nema zakonsku obavezu da da bude osiguran, onda nema plise osiguranja iz koje će vlasnik automobila da se naplati.

Onda vozač, u tom slučaju može da se se na licu mesta, ili putem privatne tužbe uslovno rečeno, dogovori sa pešakom (ili da se dogovori pre podnošenja tužbe).

Druga opcija je kasko polisa, ali i ona ne mora sto odsto da pokriva sve štete. Odnosno, ugovorom je definisano šta tačno podrazumeva kasko polisa što može da se razlikuje od slučaja do slučaja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ексокустодијан

    12. septembar 2019 | 16:15

    Ја предлажем да се уведе пешачки испит. Па ко га положи, добије пешачку дозволу и правац улица тј. тротоар. А онда ако направи прекршај, саобраћајни, узму му неколико бодова. И тако све док не остане потпуно без бодова, па онда на полагање испочетка. А за озбиљније прекршаје, да му се суспендује дозвола.

  • Gorski

    12. septembar 2019 | 15:58

    Tako su bahati na pesackom pesaci. Prica mobilnim i negledaju saobracaj,taj pesacki kao daim je babovina. Zakon kaze kolko se secam,kad se uveri da je bezbedno onda prelaziti,a ne ja da se cimam dali ce neko od pozadi da me zvekne. I prelaze jedan po jedan,cekas neki put i 5 min.

  • Madman

    12. septembar 2019 | 13:43

    Nikada kod nas pesak nece biti kriv...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>