• 0

Istorijski potez ECB, ali evro nije srećan dočekao ove vesti

Upravni savet ECB je odlučio da referentnu kamatnu stopu ostavi na nula odsto

  • 0

Evropska centralna banka (ECB) je najavila novi paket podsticaja, u nastojanju da postakne privredni rast u evrozoni.

Centralna banka je, takođe, smanjila kamatnu stopu na depozite - koju naplaćuje komercijalnim bankama na depozite položene u ECB - na novi istorijski minimum od minus 0,5 odsto sa ranijih minus 0,4 odsto, javlja britanski list "Gardijan".

Cilj negativne kamatne stope je da se banke ohrabre da kreditiraju potrošače i preduzeća.

Upravni savet ECB je, takođe, odlučio da referentnu kamatnu stopu ostavi na nula odsto, umesto da uvodi negativne stope za štediše.

ECB je najavila i ponovno pokretanje programa kvantitativnog labavljenja, i početak kupovine obveznice u mesečnom iznosu od 20 milijardi evra od početka novembra.

- Upravni savet očekuje da će program kupovine obveznica trajati onoliko koliko bude bilo potrebno da se ojača prilagođivi uticaj njegovih mera, i da će se okončati neposredno pre nego što počne sa podizanjem ključnih kamatnih stopa - navodi se u redovnom izveštaju ECB o monetarnoj politici, a prenosi agencija Rojters.

Nakon najnovijih vesti iz ECB, evro je pao na najniži nivo u više od nedelju dana.

Evropska valuta je pala za pola centa prema američkom dolaru, na 1,0957 dolara, jer su trgovci reagovali na novi paket podsticaja.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>