• 13

Gori nego Grčka: Koliki je stvarni državni dug SAD?

Procena Alajans Bernštejn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura

  • 13
Toplotni talas u Americi, visoka temperatura, Amerika, SAD

Foto: Tanjug/AP

Poznata američka finansijska kompanija Alajans Bernštejn obavila je istraživanje koje je razotkrilo stvarne razmere državnog duga SAD, a CNBC je tim povodom objavio specijalni prilog pod naslovom "Realni nivo duga SAD možda dostigne 2000 odsto ekonomije, naglašava se u izveštaju Vol Strita".

Procena Alajans Bernštejn privlači pažnju ne samo ciframa kojima operiše, već je stvar u tome što je "dužničku dijagnozu" postavila veoma poznata finansijska struktura, prenosi bankar.rs.

Poznatu finansijsku kompaniju je osnovao ekonomista i milijarder Zalman Haim Bernštejn, a ona danas upravlja aktivama vrednim 586 milijardi dolara, što njenoj dijagnozi daje dodatnu težinu.

Posle pažljivog iščitavanja računica i preporuka američkih finansijskih eksperata stiče se utisak da se radi o pripremi javnosti za rezanje socijalnih programa i drugih elemenata države blagostanja.

Ironijom sudbine, Zalman Haim Bernštejn je nekoliko godina života potrošio na realizaciju Maršalovog plana: na šeme američkog investiranja u zemlje Zapadne Evrope radi uzdizanja njihovih ekonomija i jačanja uticaja SAD na Starom kontinentu u kontekstu konkurencije sa ŠSR.

Samo, to je bilo u prošlosti, a danas firma koju je osnovao jedan od utemeljivača Maršalovog plana aktivno signalizira da će za spasavanje američke ekonomije od dužničke gangrene biti potreban skalpel ili čak motorna testera.

A neće rezati ono što SAD duguju vlasnicima svojih dužničkih obveznica već – američke socijalne garancije. CNBC je objasnio kako je Alajans Bernštejn izračunala dug SAD i ukazala zbog čega je to važno:

- Alajans Bernštejn je razradila metodologiju koja je dala rezultat: SAD duguju 1832 procenta od svog BDP. U ovo nije uračunat samo klasični državni dug, nego i obaveze iz socijalnih programa poput "Socijalnog osiguranja", Mediker (zdravstvenog osiguranja) i državnih penzija -

Obično se kao nivo duga SAD navodi 22,5 triliona dolara, što je ekvivalentno približno 106 procenata američkog BDP.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    12. septembar 2019 | 17:21

    Pa odavno se zna da Je Amerika najzaduzenija država ali ne može joj niko nista je oni drže sve konce u svojim rukama neće valjda raditi protiv sebe 😂

  • Zar

    12. septembar 2019 | 17:05

    I sta mislite da Amerika hoce da nekom vrati dug 😂😂😂

  • .

    12. septembar 2019 | 17:58

    Pa zadnjih 20 godina se zna da dolare stampaju kako stignu a ne na osnovu drzavnih zaliha, oni su i javno priznali da se ne zna precizan broj novacanica u prometu. Izlaze svaki put sa nekim drugim podacima. E sad, postali su ogromno svetsko trziste, sva transkakcija ide preko dolara hteli mi to u Evropi ili ne. Tako da njima kraha nece biti skorije a ako ga bude eto ga novi sv rat i od zemalja finasijksi postojace najvise 10 zemalja na planeti. Nisu oni dzabe uvrzli ovo kolo, svesni su da im na finasije ne moze da se udari i to rade zadniih 70 godina vrlo vesto u sistemu koji nikad nije ni menjan. Skola cini cuda... :) nece se ovo svideti nikom ko ih ne voli i bice puno minusa,al to je vec problem neki drugi sustina je da se sve vidi kad se oci malo bolje otvore.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>