Nemanja, Katarina i Marija iz Srbije su sezonci u Hrvatskoj: "Ovde nam je super! Svi nas vole"
Nemanja radi kao kuvar, Katarina kao konobarica a Marija kao pomoćna kuvarica u Hrvatskoj
Zbog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, ove godine se na Jadranu zaposlilo dosta sezonaca iz susedne Srbije, a vlada je, suočavajući se s pritiskom hotelijera i ugostitelja koji su očajnički trebali radnike, popustila pod pritiskom istih te tokom leta dodatno povećala kvote za uvoz radne snage.
Index je razgovarao s nekoliko sezonaca iz Srbije koji su im otkrili sve o uslovima rada u Hrvatskoj. Pitali su ih i da li su doživeli ikakve neugodnosti zbog svog porekla, budući da su se, nažalost, ovog leta dogodili razni incidenti i napadi na pripadnike srpske nacionalnosti.
KUVAR NEMANJA IZ BEOGRADA: NIJE PALA NIJEDAN UVREDA
Nemanja Kostić 26-godišnji je kuvar iz Beograda. Već drugu godinu zaredom je došao odraditi sezonu u Hrvatskoj. Zaposlio se u poznatom restoranu Boškinac u Novalji na ostrvu Pagu. Zadovoljan je, ali nije siguran da li će se vratiti i sledeću sezonu.
- Imam neke planove za iduću godinu pa nisam siguran hoću li se vratiti, ali ako bih se vratio, siguran sam da bih opet došao u Boškinac jer mi je ovde stvarno dobro - rekao je Nemanja, koji je u ovom paškom restoranu počeo raditi 27. aprila i ostaje do 1. novembra.
Kaže kako je u istom restoranu radio i prošle godine i baš zato što mu je bilo dobro se opet vratio. Nikad, kaže, u Hrvatskoj nije doživeo nijednu neugodnost.
- Lani sam isto radio i odlučio se vratiti jer mi se sve ovde svidelo, od prijatnog osoblja, ljudi, a i klijentela je izuzetno dobra. Gosti ovde znaju ceniti rad, tako da sam opet ovde i zadovoljan sam jednako tako i stavom i pravilima ove kuće - rekao je Nemanja.
Na pitanje šta pod time misli kad govori o stavu kuće, dodaje kako mu posebno odgovara prijateljsko okruženje, a na poslu nema nikakvih tenzija.
- Nisam doživeo nikakvo neugodno iskustvo, nije pala nijedna uvreda niti bezobrazna reč. I kad dobro radiš posao, nema ti ko šta reći. Posebno mi je drago jer sam tu stvorio nova prijateljstva s ljudima iz Zagreba. Jako smo dobri - rekao je Nemanja.
Kaže kako mu je osiguran besplatni smeštaj i hrana, a platom je, veli, izuzetno zadovoljan.
- Smešten sam u Novalji, imam i vozača koji nas vraća s posla, dolazi po nas. Imamo sve dobre uslove za rad, a platom sam prezadovoljan. Lani sam bio 3 i po meseca, a sad ostajem malo više od pet meseci - ispričao je Nemanja.
KATARINA TOMIĆ. BOLJE SMO PRIHVAĆENI NEGO U BORU
Katarina Tomić (21) je iz Bora. Ona radi u Vodicama skoro godinu dana. Došla je onde prošle godine na letovanje i potom čula da je hotel Olimpia raspisao konkurs i da traži konobaricu. Prijavila se na konkurs i dobila posao.
- Radim od devetog meseca prošle godine, trenutno sam na godišnjem nakon kojeg se opet vraćam u hotel Olimpia - rekla je.
Kaže kako joj je to prvo radno iskustvo izvan Srbije i da je prezadovoljna.
- Iskreno, predobro mi je u Vodicama. Ekipa s kojom radim je mlada, svi imamo nekog iskustva u turizmu i ugostiteljstvu jer smo svi završili te strukovne škole. Puno se pomažemo, a posao je pre svega jako interesantan i može se puno toga naučiti - ispričala je Katarina.
Što se tiče uslova rada, plata je, navodi, dovoljna za njene potrebe. Iako ima pravo na smeštaj koji hotel osigurava radnicima, ona i njen kolega su odlučili iznajmiti stan koji sami plaćaju.
- Hotel ima svoj smeštaj za radnike koji dolaze na sezonu i taj smeštaj je dobar. Kad sam počela raditi, bila sam u njemu, ali hteli smo se odvojiti od hotela i onda smo odlučili iznajmiti stan da imamo više privatnosti. Ono što mi dosta znači je to da nam hotel dosta toga pruža i sve što nam je potrebno nam omoguće. Tamo imamo besplatnu hranu, uz to imamo redovne stimulacije za dobro odrađen posao, imamo i božićnice i uskrsnice, a zimi nam hotel omogućava razne kurseve kako bismo poboljšali rad i komunikaciju s gostima - rekla je Katarina.
Pitali smo je kako to da se odlučila doći raditi u Hrvatsku i da li je doživela ikakve neugodnosti.
- Ne, nisam doživela nikakve neugodnosti, čak smo negde i bolje prihvaćeni nego kod nas u Boru. A odlučila sam doći, kao što sam rekla, sasvim slučajno. Bila sam tu na letovanju, čula za konkurs i prijavila se. Budući da se bavim hotelijerstvom i time se planiram i dalje baviti, videla sam priliku za dobrim iskustvom, a i kao što sam navela, ovaj hotel nam stvarno daje puno mogućnosti, a i može se puno više zaraditi i uštedeti nego u Srbiji - rekla nam je Katarina.
MARIJA PETROVIĆ: NE MOŽE SE OSETITI KO JE KO, SVI SMO MI LJUDI OD KRVI I MESA
Marija Petrović, pomoćna kuvarica u restoranu Sedma peka u Milni, rođena je 1994. godine u Kninu. Već sledeće godine s porodicom se seli u Srbiju, tačnije u Kragujevac. Od lani je na Braču, u Milni se i udala za Kragujevčanina, građevinskog radnika. Ostaće tu sve dok ima posla.
- Prošle godine sam prvi put sezonski radila u Hrvatskoj i sve je ok na Braču. Ne može se osetiti ko je ko, šta je šta, svi smo mi ovde ljudi od krvi i mesa. Nikad me niko nije pitao koje sam vere i te stvari. U ovih godinu dana, od kada živim tu, pričam čisto srpski jezik i nikada nisam imala problema. I draže mi je tu s domaćim stanovništvom, domaćim ljudima, nego u inostranstvu, u Nemačkoj ili negde pod tuđim krovom - govori Marija.
Na Brač je stigla slučajno. Sestra joj se odlučila vratiti u Knin, dok je ona radila u Sloveniji.
- Onda sam došla ovamo srediti neke papire i nisam više htela u Sloveniju, nego sam se odlučila ostati, a posao u Milni sam našla preko oglasa na internetu. Mislim da je rat davna prošlost, trebamo ići napred - napominje Marija i apeluje. "Širite ljubav, a ne mržnju."
(Telegraf.rs/Index.hr)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Savet
Ako vas toliko vole ostanite tamo ali za svaki slučaj kupite traktor. Zlu ne trebalo.
Podelite komentar
Skener
Ovaj nije nas, dzaba mu nase ime, a ni ove dve isto! Provereno! Tako da...
Podelite komentar
Sigma
Svi ih VOLE, tako ih i zovu.
Podelite komentar