Nemci tuže Folksvagen, pridružuje se i stotinak oštećenih Hrvata

Moguće je i da se postigne nagodba

Zbog manipulacije s podacima o izduvnim gasovima u vozilima s dizel-motorima EA 189 iz Folksvagen grupe, Savezno udruženje nemačkih potrošača iz Berlina pokrenulo je najveću kolektivnu tužbu u Evropi, kojoj se priključuju i hrvatski potrošači.

Na sudu će se utvrđivati odgovornost Folksvagena zbog nedopuštene ugradnje manipulativnih softvera za optimalizaciju izduvnih gasova, prenosi Poslovni dnevnik.

Tužbi su se pridružili i potrošači iz Hrvatske koje zastupa kancelarija Sandre Budimir, a advokat iz te kancelarije Pavao Kovačić kaže da se do sada javilo oko 100 ljudi.

Prema njegovim rečima, Udruženju nemačkih potrošaca za sada je prijavljena 51 osoba jer svi moraju da prilože dokumentaciju kojom dokazuju da su vlasnici vozila sa spornim dizel-motorom.

- Ovo je probna kolektivna tužba koja se podnosi radi prekida zastare (slučaja) i utvrđivanja odgovornosti Folksvagena, a ako se utvrdi odgovornost te kompanije, onda se u postupcima za naknadu štete utvrđuje samo iznos odštete. Moguće je i da Folksvagen u kolektivnom postupku odluči da se nagodi, tako da možda ni ne dođe do postupka za naknadu štete - kaže Kovačić za Večernji list.

Koliko bi u slučaju uspeha tužbe potrošači mogli dobiti sada nije poznato, jer, dodaje Kovačić, nema sudske prakse na osnovu koje bi mogla da se prognozira visina odšteta.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Automobili, dizel motori, Folksvagen, VW

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (16)
Poređaj komentare:
 • M
  Magnum

  I ja sam ih tuzio iz Svajcarske

 • N
  Nenad

  Mi srbi znamo samo za golfa i za pasata i za nista drugo

 • F
  FANTOM

  Molim vas da sporne automobile podelite naciji koja polako ali sigurno umire od karcinoma izazvana NATO bombama. Bolje da udišem povišen CO2 i vozim se novim automobilima i čekam svoju sudbinu nego da se naplaćam popravki ove moje Francuske krntije nazvan Pežo! A u Beogradu malo malo pa nešto žestoko tukne a nezna se šta. Zato ništa ne fali dodati malo ugljendioksida.