• 8
 ≫ 

Saudijci stopirali proizvodnju nafte u napadnutim pogonima: Skaču cene u celom svetu?

 ≫ 

U napadu dronom pogođena su dva najveća naftna postrojenja kojima upravlja kompanija "Aramko"

  • 8

Saudijska državna kompanija "Aramko" je nejveći proizvođač nafte u svetu i ona je zadužena za čak 10 odsto nafte u svetu, a ujedno je i jedna od najprofitabilnijih preduzeća.

U napadu dronom pogođena su dva najveća naftna postrojenja kojima upravlja ova kompanija, te je Saudijska Arabija prekinula proizvodnju nafte i gasa. Upravo ovaj napad govori da je zapravo ova infrastruktira ranjiva.

Naftno polje Kurais proizvodi oko 1 odsto svetske nafte, a Abkaik je najveći pogon kompanije "Aramko", sa kapacitetom za preradu 7 odsto globalne nafte.

Pitanja koja se postavljaju je da li su ovi napadi mogli da budu sprečeni i da li će se dogoditi ponovo.

REAKCIJE NA TRŽIŠTU

Barel sirove nafte koštao je u petak 60 dolara, a neki analitičari veruju da bi on sada mogao da dostigne 80 dolara ili čak i više. Šteta koja je nanesena napadom se još procenjuje.

U ponedeljak ćemo zapravo dobiti i prve nove cene koje će pokazati kako se obim štete pokazuje na tržištu.

Slični ovakvi događaji koji su se događali u novije vreme nisu dugoročno uticali na cenu nafte.

Kako objašnjava međunarodni stručnjak za energetsku politiku profesor Nik Batler kaže da bi direktan uticaj napada mogao da bude kratkotrajan. Tržište se prilagodilo tokom poslednje dve godine na gubitke iz političkih razloga od Venecuele do Irana.

Problem je ako se ovakvi napadi nastave, ako se povećaju tenzije u regionu, onda bi i porast cena mogao da bude dugoročan.

Za Helima Krofta, globalnog šefa robne strategije u Kanadskoj banciovi napadi bespilotnih letelica predstavljaju "promenu igre u eskalirajućem iranskom regionalnom položaju".

Proizvodni pogoni, trgovački putevi i naftovodi koji prolaze kroz region mogli bi da budu ranjivi za buduće napade.

Još je rano govoriti o uticaju na kupce, a stručnjaci će za sada pažnjivo da prate poteze "Armaka" i poltičke razvoje događaja.

VIDEO: Zbog krađe struje na Kosovu evropski radnici kasne na posao

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>