• 0

Oko 50.000 radnika Dženeral motorsa stupilo u štrajk zbog loših uslova rada. Ovo im je ponuđeno

GM je saopštio da nudi jednokratnu isplatu od po 8.000 dolara svakom radniku nakon ratifikacije kolektivnog ugovora

  • 0

Nakon što su propali pregovori sindikata Ujedinjeni automobilski radnici (UAW) sa rukovodstvom kompanije o zaradama i uslovima rada, oko 50.000 radnika "Dženeral motorsa" (GM) stupilo je danas u štrajk i postavilo prepreke na ulazima u fabrike.

Radnici su zatvorili 33 proizvodna pogona u devet država širom SAD, kao i 22 skladišta za distribuciju rezervnih delova, javlja agencija AP.

Neizvesno je koliko će protesti trajati, a iz sindikata kažu je GM otezao višemesečne pregovore, dok iz kompanije tvrde da su dali značajne ponude, uključujući veće plate i fabrička ulaganja.

Ovo je prvi nacionalni štrajk sindikata UAW od dvodnevne šetnje 2007. godine koja je malo uticala na kompaniju.

Potpredsednik UAW-a, Teri Dites, glavni sindikalni pregovarač, izjavio je da je štrajk poslednje pribežište tog sindikata i da je potreban jer su dve strane daleko od postizanja dogovora o novom četvorogodišnjem kolektivnom ugovoru. Dodao je da sindikat nije ušao u štrajk olako.

- Potpuno shvatamo teškoće koje to može prouzrokovati. Zalažemo se za poštene plate, za pristupačnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, zalažemo se za svoj udeo u profitu - rekao je Dites.

S druge strane, GM je saopštio da je ponudio povećanje plata i ulaganja u fabrike u SAD vredna sedam milijardi dolara, koja bi rezultirala otvaranjem 5.400 novih radnih mesta, od kojih bi manji deo popunili postojeći zaposleni. Iz kompanije nisu objavili precizne cifre.

Takođe su naveli da nude veći udeo radnicima u podeli profita, zdravstvene benfite po kojima su "vodeći na nacionalnom nivou", kao i jednokratnu isplatu od po 8.000 dolara svakom radniku nakon ratifikacije kolektivnog ugovora.

Budući da su izjave za javnost dveju strana oprečne, teško je reći koliko će štrajk trajati, izjavila je Kristin Džicek, potpredsednica za pitanja rada i industrije pri Centru za istraživanja u automobilskom sektoru, industrijskoj tink-tenk organizaciji.

Trajanje protesta "zavisiće od toga koliko su stavovi dve strane zaista udaljeni i od toga gde su podvukli crtu", rekla je ona.

Razgovori bi trebalo da budu nastavljeni danas.

VIDEO: Taksisti blokirali grad usred popodnevnog špica

Video: Taksisti blokirali grad usred popodnevnog špica

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke