• 0
 ≫ 

Kakvo je stanje na Volstritu posle napada: Pali indeksi berze, ali ojačao jedan sektor

 ≫ 

Ulagači se plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku posle napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

  • 0

Indeksi berze na Vol stritu pali su zbog geopolitičkih rizika i mogućih ekonomskih posledica nakon napada na saudijska naftna postrojenja, ali je energetski sektor znatno porastao zbog snažnog skoka cena nafte.

Dau Džons oslabio je 0,52 odsto, na 27.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,31 odsto, na 2.997 bodova, a Nasdak indeks 0,28 odsto, na 8.153 boda.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih osam cene deonica su juče pale, jer se ulagači plaše jačanja geopolitičkih tenzija na Bliskom istoku posle napada dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji, prenosi Hina.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne kompanije Aramko u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i prekinuli proizvodnju, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle tenzije izmedu Irana i Saudijske Arabije i njenog saveznika SAD-a, što je povećalo nesigurnosti u tom naftom bogatom regionu.

- Američki ulagači zadržavaju dah dok prate šta bi SAD i saveznici mogli da urade - kaže Džejk Dolarhajd, direktor u Longbou Aset Menadžmentu.

Uz to, ojačala su strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte, kao i mogućih posledica po ekonomije zbog rasta cena "crnog zlata". Procenjuje se da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 miliona barela na dan, što je gotovo polovina njene celokupne proizvodnje, odnosno pet odsto ukupne svetske proizvodnje.

Napadnuto naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga su cene nafte na svetskim tržištima skočile više od 10 odsto, na najviši novo u četiri meseca, a u jednom su trenutku bile u plusu i više od 20 odsto. Zahvaljujući tome, cene deonica u energetskom sektoru skočile su juče 3,3 odsto, a zbog rasta geopolitičkih napetosti poskupele su i deonice proizvodača oružja.

S druge strane, oštro su pale cene deonica u avionskom i pomorskom sektoru, jer bi rast cena nafte mogao povećati troškove za gorivo tih kompanija. Kako se navodi, znatno je, 1,4 odsto, pao i S&P 500 indeks trgovačkog sektora, jer bi i te kompanije mogle biti pogođene zbog rasta troškova goriva.

- Napad na saudijska naftna postrojenja uticao je na to kako ulagači gledaju na sigurnost i stabilnost, te na povećanje procena o rizicima - kaže Piter Kini, osnivač kompanije Kinis Komentari.

S druge strane, podršku tržištu pruža popuštanje trgovinskih napetosti izmedu SAD-a i Kine uoči nastavka trgovinskih pregovora početkom oktobra. Uz to, ulagači se nadaju novim podsticajnim merama.

Američka centralna banka odlučivaće ove nedelje o kamatnim stopama, a većina analitičara očekuje da će Fed dodatno smanjiti kamate za 0,25 bodova, nakon što je to već učinio u julu. I na evropskim berzama cene deonica juče su pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 7.321 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 odsto, na 12.380 bodova, a pariški CAC 0,94 odsto, na 5.602 boda.

VIDEO: Trenutak stravične eksplozije naftovoda u Meksiku

(Telegraf Biznis/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>