• 4
 ≫ 

Slovenci traže radnike iz Srbije na sajmovima zapošljavanja, treba im 4.500 ljudi

 ≫ 

Ti sajmovi biće mogućnost da se oni koji traže posao, a žive u Srbiji, sretnu sa poslodavcima iz Slovenije i na taj način se direktno povežu.

  • 4
posao Foto: Pixabay

Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.

To je rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje startovalo početkom ovog meseca, kao i Protokola o sprovodenju tog sporazuma.

Preduzeća koja učestvuju ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u odredenim privrednim delatnostim, navodi se u saopštenju slovenačkog zavoda.

Među kompanijama koje će učestvovati na sajmu su Krka, Lek, UKC Ljubljana, Revoz, koncern Kolektor, Spar Slovenija, Poslovni sistem Merkator...

Na sajmovima u Beogradu i Nišu biće prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od kojih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije. Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji.

Inače, međudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz BIH, što znaci veću pravnu sigurnost radnika, navodi se u saopštenju.

Postupak izbora radnika počeće na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će Zavodu Republike Slovenije za zapošljavanje prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji.

Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenacki poslodavac, koji će takođe pokriti troškove postupka izdavanja dozvole. Radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu ce radnici morati da dobiju posebno.

Prošle godine, slovenački zavod za zapošljavanje izdao je više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, i to predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti.

Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. Državljani Srbije su se prošle godine u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.

Slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivackoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače...

Na najavljenim sajmovima će, pored rukovodstva Zavoda i saradnika koji rade u oblasti zapošljavanja stranaca u Sloveniji i saradnje s poslodavcima, učestvovati i predstavnici slovenackog Ministarstva za rad i Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    17. septembar 2019 | 16:10

    Svaka čast Vučiću, ala zapošljava narod. Nikad nismo imali boljeg predcednika.

  • 👤👀

    18. septembar 2019 | 10:01

    Plata u Revozu je 600 eura ! Kada polaćate obaveze neostane vam gotovo ništa ! To je minimalac u Sloveniji ! Radio sam u Revozu , i reću vam da je to jedno ropstvo našeg naroda,beda i jad !!

  • zvezdan

    17. septembar 2019 | 15:05

    a novi sad ko je..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>