Švajcarska privreda posrće, i za to krive dva druga svetska igrača

Prognoza nije dobra

Švajcarska vlada je smanjila prognozu rasta nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2019. godinu za trećinu, navodeći kao razlog rizike poput eskalacijske trgovinskog rata između Kine i SAD, jačanje švajcarskog franka i drastično usporavanje u susednoj Nemačkoj.

Vlada sada očekuje da će domaća privreda porasti po stopi od 0,8 odsto u tekućoj godini, što je niže u odnosu na projekciju iz juna od 1,2 odsto i u odnosu na dugoročni prosečan rast od 1,7 odsto, prenosi agencija Rojters.

U 2020. godini, švajcarska privreda će, kako se predviđa, porasti po stopi od 1,7 odsto, što se poklapa sa ranijom projekcijom.

- Prognoziran je slabiji razvoj globalne ekonomije nego što se ranije pretpostavljalo, a neizvesnost je takođe velika, što ugrožava izvozno orijentisane ekonomije i investicije - poručuju iz švajcarske vlade.

Slaba tražnja u Nemačkoj za proizvodima iz inostranstva se, kako je saopšteno, negativno odrazila na sektore poput metalske i mašinske industrije, dok kompanije poput proizvođača čelika "Šmolc + Bihenbah" primećuju i slabiju tražnju kupaca automobila.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: BDP, Ekonomska kriza, Kriza, Privreda, Švajcarska

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (4)
Poređaj komentare:
 • B
  Brk

  Suzica mi krenula...

 • B
  BB

  Gospodo rad i red je ovde u Sveizarskoj sve. I normalno da se zivi sasvim normalnim zivotom. Iako je franak dosta jak buducnost privrede u Sveizarskoj moze samo da raste. Ovde se radi i zivi. Nespava se do popodne . Pokraj takvog prirodnog bogatstva Srbije nema vajde. Samo se otvaraju zamraceni kafici i splavovi. Zalosno

 • Л
  Лицемер

  Посртали би они кад вратили сво отето благо које су им нацисти дали на чување.