• 2

Evropski parlament podržao Kristin Lagard za buduću šeficu Evropske centralne banke

Na plenarnom zasedanju parlamenta u Strazburu poslanici su dali podršku Lagardovoj sa 394 glasa "za"

  • 2

Evropski parlament podržao je danas Kristin Lagard za buduću predsednicu Evropske centralne banke (ECB), čime je otvorio put da ona postane prva žena koja će preuzeti tu funkciju.

Na plenarnom zasedanju parlamenta u Strazburu poslanici su dali podršku Lagardovoj sa 394 glasa "za", protiv je glasalo 206, a 49 je bilo suzdržano, javlja Rojters.

- Kristin Lagard je odličan izbor i ima moju punu podršku - rekao je Ludek Njedermajer, češki desno-centristički poslanik, na plenarnoj debati uoči glasanja. Dodao je da je Lagard "u prilici da istakne značaj i drugih (ekonomskih) politika, a ne samo monetarne politike".

Lagard, uprkos pozivu da prisustvuje sednici, nije bila prisutna.

Kristin Lagard

Foto: Tanjug/AP/Markus Sćreiber, File

Britanska agencija podseća da su lideri EU u julu izabrali Lagardovu, visprenu pregovaračicu koja je vodila Međunarodni monetarni fond, ali ima malo iskustva u monetarnoj politici, da od 1. novembra zameni Marija Dragija na čelu najmoćnije finansijske institucije u 19-članom bloku evrozone.

Lagard, bivša advokatica za borbu protiv monopola, razvedena majka dvoje dece, postala je francuska ministarka finansija 2007. godine, a zatim je preuzela dužnost šefa MMF-a kada je seksualni skandal primorao njenog prethodnika na toj funkciji, Dominika Štros-Kana, da podnese ostavku.

Lideri EU će njeno imenovanje za šefa ECB-a, sa osmogodišnjim mandatom, formalno ozvaničiti na redovnom samitu sredinom oktobra.

Evropski parlament je za zamenika šefa nadzornog tela ECB-a izglasao Luksemburžanina Iva Merša, sa 379 glasova "za", 230 protiv i 69 uzdržanih.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Man

    17. septembar 2019 | 19:06

    Demon lično.

  • Nina//Arabia

    18. septembar 2019 | 07:42

    No,comment teren nije cist,,,svi se guraju za Fotelju,,, Bice kako Gospod Bog kaze,sve je zapisano jako davno, Zaklela se zemlja raja,da nema tajne, Srdacan Pozdrav Nina

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>