• 3

Iz državne službe Crne Gore dobrovoljno odlazi više od 1.700 zaposlenih

Zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža

  • 3

Državnu službu u Crnoj Gori dobrovoljno napušta 1.752 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine prijavilo se 1.430 zaposlenih na centralnom nivou i 322 na lokalnom nivou, prenosi portal Investitor.me.

Rukovodioci organa će o zahtevima zainteresovanih zaposlenih za sporazumni raskid radnog odnosa, kako se dodaje, odlučiti do 30. septembra 2019. godine.

U informaciji se precizira da zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

- Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dve godine može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosečan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale pre isplate otpremnine - navode iz Ministarstva.

Novac za isplatu otpremnine obezbeđuje se iz sredstava organa državne uprave i drugih organa osnovanih u skladu sa zakonom koji se finansiraju iz državnog budžeta, kao i ustanova čiji je osnivač država, ali i iz sredstava koje je Ministarstvo finansija opredelilo u budžetu za 2019. godinu za ovu namenu u iznosu od 2,7 miliona evra.

- Sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020. Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta - objašnjavaju iz crnogorskog Ministarstva javne uprave.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>