• 1
 ≫ 

Oglasio se prvi čovek Farmikorda: "Nismo kupili Kriosejv, prioritet čuvanje matičnih ćelija"

 ≫ 

Doneta je odluka da će kompanija "Farmikord" o svom trošku preneti skoro sve rezervoare sa matičnim ćelijama u jednu od laboratorija koja se nalazi u Varšavi

  • 1
Cryo save, Kriosejv, Cryosave

Printskrin: youtube/Cryo-Save Webmaster

Posle navoda medija da je švajcarskoj kompaniji "Kriosejv", u kojoj su i roditelji iz Srbije čuvali matične ćelije, oduzeta licenca za rad i da je prodata "Farmikordu", predsednik poljske kompanije Jakub Baran kaže da pregovori o kupovini još nisu završeni, ali da im je prioritet očuvanje matičnih ćelija.

- Mi smo bili u pregovorima sa tom grupom kako bismo pokušali da kupimo Kriosejv, ali još nismo zaključili transakciju. Pokušali smo to dva puta, ali konačni odgovor našeg nadzornog odbora je bio da ne preuzimamo tu transakciju. Tu informaciju možete da proverite na našem sajtu jer smo mi javna kompanija - rekao je za Prvu televiziju Baran.

On je dodao da je, kako bi sačuvali uzorke, znajući tešku finansijsku situaciju Kriosejva, doneta odluka da će kompanija "Farmikord" o svom trošku preneti skoro sve rezervoare sa matičnim ćelijama u jednu od laboratorija koja se nalazi u Varšavi.

Kako je naveo, kompanija je već prenela većinu uzoraka, ali postoji jedan kontejner u Holandiji koji ne može da bude prenesen, dok su za neke uzorke u Portugaliji i Ženevi ne zna tačno gde se nalaze.

Baran kaže da "Kriosejv" ima potpisane ugovore sa roditeljima i da je ta kompanija trebalo da informiše roditelje o promenama i da dobiju saglasnost za premeštanje matičnih ćelija.

Matične ćelije, čuvanje matičnih ćelija

Foto-ilustracija: Profimedia

- Proveravamo šta je u inventaru, da li uzorci postoje u realnosti kao što su zavedeni u kompjuterskim fajlovima, ako i kakva je njegova stanje i bezbednost. I to će zahtevati nekoliko nedelja ili meseci. Pravno vlasništvo nad uzorcima je kod roditelja i oni mogu da odluče sta će sa njima i gde će da ih čuva. Naš prioritet je da obezbedimo uzorke - rekao je Jakub.

Ukoliko Kriosejv bankrotira, to bi znacilo da ce svi ugovori sa roditeljima prestati da važe.

- Pravno gledano roditelji su ti koji odlučuju o matičnim ćelijama. Sve dok dete ne odraste, roditelji odlučuju gde će matične ćelije biti prenesene - rekao je Baran.

Upitan zašto kompanija iz Poljske ima interes da preuzme uzorke, Baran je rekao da njegova kompanija kontroliše oko 35 odsto svetskog tržišta i da bi, ukoliko bi ti uzorci nestali, bilo poljuljano poverenje u celu industriju.

Krio sejv je jedna od najvećih privatnih banki matičnih ćelija u Evropi.

Izgubila je dozvolu za rad i pravo da prikuplja, skladišti, uvozi i izvozi matične celije, saopštila je švajcarska Agencija za lekove i medicinska sredstva.

Problem koji je otkriven u poslovanju kompanije Kriosejv doveo je u pitanje opstanak matičnih ćelija koje su bile poverene na čuvanje, a oko 10.000 porodica u Srbiji upravo je ovoj kompaniji poklonilo svoje poverenje, za šta su platili više hiljada evra.

Mediji su ranije preneli da je Famicord kupio Kriosejv i da su matične ćelije klijenata deponovane u njihovoj banci koja je najveća u Evropi.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    19. septembar 2019 | 14:33

    Kako. smo mi roditelji od bolnice , Ginekolosko akuserske u Beogradu dobili preporuku i kontakt sa Krio sev firmom, to je ista ta i druge bolnice duzne da preko Ministarstva zdravlja prate ovu situaciju i intervenisu u cilju zastite maticnih celija dece iz Srbije. Dr Fazlagic je bila najglasnija i upornija da bas kod Krio sev Firme platimo ( 1890 eur, 26. 5.2010).

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>