Šta će biti sa "Krašom": U kupovinu se uključio novi tajni kupac

Trenutna cena je za čak 235 odsto veća nego pre jedanaest dana.

Cena deonice "Kraša" iznosi uoči današnjeg otvaranja Zagrebačke berze 900 kuna (12,1 evra), što je nivo do kojeg je ovu akciju pogurao srpski "kralj papira" Nebojša Šaranović na trgovanju u četvrtak.

S obzirom na to da su u poslednja dva dana zabeleženi najveći prometi, odnosno ukupno se potrošilo gotovo 120 miliona kuna (16,19 miliona evra) na kupovinu "Kraša", današnji bi dan takođe mogao biti jako zanimljiv i "najusijanija" akcija bi mogla da zabeleži i nove cenovne rekorde, ocenjuje zagrebački Večernji list.

- Šaranović je do utorka kupio 91.417 deonica ''Kraša'' i ima 6,1 odsto kompanije. Kupio je tako 62 posto ukupno trgovanih deonica, pa ako je zadržao isti ritam kupovine i u sredu i četvrtak onda bi sada mogao da ima 11,5 posto ''Kraša'', a na to je utrošio oko 120 miliona kuna. Zanimljivo je da se u igru, mada stidljivije od Šaranovića, uključio još jedan tajni kupac - navodi "Večernji".

Od 5. septembra zaključno sa četvrtkom (19. septembar) na kupovanje deonica "Kraša" ukupno je potrošeno 207,7 miliona kuna (28,03 miliona evra), a trgovalo se sa 273.618 dionica, pa je prosečna cena u jedanaest dana trgovanja iznosila visokih 759 kuna (102,4 evra), a vlasnika je promenilo 18 posto ukupno izdatih deonica ove konditorske industrije, precizira se u tekstu.

Šaranović je podigao prosečnu cenu deonice za duplo, a trenutna cena je za čak 235 odsto veća nego pre jedanaest dana.

Kompanija "MI Pivac", koja poseduje 30,7 posto "Kraša", nije prodavala svoje deonice, kao ni preduzeće "Kraš ESOP" u koje su udruženi radnici i mali deoničari. Oni zajedno imaju oko 49,18 posto kompanije.

- Kraš d.d. je vrlo blago povećao svoj udeo sa 5,03 posto na 5,07 posto. To su deonice bez prava glasa, pa gore pomenuta dva deoničara imaju većinu glasova, a može se čuti da svoje udele ne nameravaju da prodaju. Zato se mnogi pitaju koji je interes ovolikog dizanja cene deonice i ulaganja ogromnih iznosa bez mogućnosti sticanja kontrolnog paketa u kompaniji. Jasnog odgovora za sada nema jer Šaranović odbija da komunicira s medijima i ne otkriva svoje planove - piše Večernji list.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Tagovi: Kraš, Kupac, Kupovina, nebojša šaranović, prodaja, tajni kupac, zagrebačka berza

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata