• 0

Evropa spremna da 2020. uvede tarife na robu iz SAD

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti uvozne carine na robu iz EU u vrednosti od 11 milijardi dolara

  • 0

Evropa je spremna da sledeće godine uvede uzvratne carine na američku robu, u okviru dugotrajnog uzajamnog spora vezanog za subvencije proizvođačima aviona Erbasu i Boingu, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

- Trgovinski ratovi nisu dobri ni za koga - rekao je Le Mer novinarima u četvrtak, ukazujući na štetu koju je širom sveta izazvao trgovinski sukob između SAD i Kine, prenosi agencija AP.

Napominjući da se Evropa sprema za moguće američke sankcije zbog spora oko subvencionisanja proizvođača aviona, on je dodao da bi "Amerikanci trebalo da znaju da smo spremni da odgovorimo na to".

Francuski ministar je, ipak, poručio da se zalaže za "prijateljski dogovor" sa američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lajtizerom.

Vašington i Brisel su već dugo u sporu u kojem se međusobno otužuju za nezakonito subvencionisanje svojih vodećih nacionalnih proizvođača aviona, čime omogućavaju tim kompanijama da profitiraju od državne pomoći.

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će uvesti uvozne carine na robu iz EU u vrednosti od 11 milijardi dolara, nakon što je Svetska trgovinska organizacija (STO) u maju presudila da Evropa nezakonito subvencioniše Erbas nanoseći štetu američkom rivalu Boingu.

Evropska unija je pokrenula sličan postupak pred STO protiv Sjedinjenih Država, optužujući američku vladu da nezakonito subvencioniše Boing.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>