• 95

Ima posla ko hoće da radi: Srbiji nedostaje čak 90.000 majstora, evo spiska najtraženijih zanimanja

Na tržištu rada vrlo se visoko kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati

  • 95
Građevinac, merdevine, gradnja, radnik na građevini

Foto: Shutterstock

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore, pišu današnje Večernje novosti.

Kako navodi list, poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika - 55 godina. Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

Varenje, zavarivanje, varnice

Zavarivači vrlo traženi Foto: sxc.hu/manonp

- Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebnij bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjer - ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    21. septembar 2019 | 10:10

    Naravno da poslova ima nego pitanje je da li su adekvatno plaćeni s obzirom na rizik koji posao donosi.

  • Kiza

    21. septembar 2019 | 10:36

    Kada Vucic i svi ostali iz vlade zaposle dete za 200€ platu onda cu i ja zaposliti moju decu

  • Sale1971

    21. septembar 2019 | 11:02

    Pa kada ljudima vade dušu za 30000 rsd!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>