• 1

Problem u najavi: Erbas odavao tajne nemačke vojske?

Državno tužilaštvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne.

  • 1

Nemačko tužilaštvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Erbasa "trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta nemačke vojske.

Ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao da bude u problemu, navodi Dojče vele.

Za sada je u pitanju samo sumnja, ali ako se ispostavi da je istina, to bi mogao da bude špijunski slučaj sa ogromnim posledicama jer ipak se radi o Bundesveru i najvećem evropskom vazduhoplovnom koncernu Erbasu (Airbus), koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se da su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posed Bundesverovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećem licu. Očigledno je reč o novom vojnom komunikacionom sistemu, preneo je Dojče vele.

Državno tužilaštvo govori da se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda da nije u pitanju tajna od najvećeg bezbednosnog značaja.

Nakon saopštenja Državnog tužilaštva iz Minhena, Erbas je pokrenuo internu istragu.

O svemu je informisano i nemačko Ministarstvo odbrane i sada bi trebalo da bude pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Erbasu. Osim toga, istraga se vodi i van Bundesvera. Prema informacijama nemačkog tabloida Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u nemačkoj vojsci i protiv njega su pokrenute disciplinske mere.

U Erbasu su prilično sigurni da se radi o "dva relativno mala projekta odbrambene komunikacije i da nisu pogođeni veliki projekti - vojni avioni, bespilotne letelice ili pak svemirska putovanja“.

Erbas na taj način očigledno želi da umanji vojni značaj odatih tajni. Doduše i portparolka Državnog tužilaštva iz Minhena je na neki način htela da smiri strasti kada je rekla: "Dokumenti su na najnižem nivou tajnosti.“

U Erbasu kažu da nije ništa neobično to što u kompaniji imaju uvida u nemačke vojne planove. No, ipak bi moralo da bude tačno dokumentovano kada tačno Erbas ima uvid, što u ovom slučaju izgleda nije urađeno.

Erbas radi za Bundesver, ali i za druge vojske – recimo novi transportni avion tipa A400M. Ukoliko se dokaže da su ljudi iz Erbasa zaista predali tajne u treće ruke, bio bi to ogroman udarac za ovaj gigantski evropski koncern.

Da se radi o običnoj firmi, ona bi bila isključena iz budućih tendera, rekao je Tobijas Lindner, stručnjak stranke Zelenih za odbrambena pitanja. Ukoliko države izgube poverenje u preduzeće, šteta za Erbas bila bi nemerljiva, zaključuje Dojče vele.

(Telegraf Biznis/Dojče vele/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    21. septembar 2019 | 18:49

    Kako pakuju laži zapadnjaci, za ne poverovati je.Naravno, ako nisu ameri, onda su briti, sada Nemci, pa feancuzi, itd, itd.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>