• 2

Gradi se najveća vetroelektrana na moru, struja za 4, 5 miliona domaćinstava

Investicija obuhvata period od 2020. do 2026. godine

  • 2

Izgradnja najveće svetske vetroelektrane na moru u teritorijalnim vodama Velike Britanije, poverena je norveškom Ekvinoru i britanskom ŠE Rinjuablesu, što je investicija vredna 10,2 milijarde evra.

Dvema energetskim grupama dodeljeni su ugovori za razvoj tri velika priobalna projekta vetroelektrana na području Doger Banka u Severnom moru kapaciteta 3,6 gigavata, za koje se očekuje da će proizvesti dovoljno energije za potrebe 4,5 miliona britanskih domaćinstava, prenosi portal Novac.hr

Vetropark će se sastojati od tri projekta, s kapacitetima proizvodnje od po 1,2 gigavata struje.

Investicija obuhvata period od 2020. do 2026. godine, pri čemu bi konačna odluka o prvom projektu trebalo da bude donesena tokom iduće godine.

Početak proizvodnje električne energije planiran je za 2023. godinu. Trenutna veleprodajna cena megavata struje je oko 45 evra.

 - Sada je više nego jasno da što više vetroelektrana na moru izgradimo, to će nam manji biti računi za električnu energiju - rekao je Džon Sauven, šef Grinpisa u Velikoj Britaniji, pozivajući britansku vladu da "bude ambicioznija kako bi suzbila klimatske poremećaje".

ŠE, čije je sedište u Škotskoj, a deonice su mu na Londonskoj berzi, biće nadležna za izgradnju vetroelektrane, a Ekvinor će biti operator.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k17

    22. septembar 2019 | 11:22

    opa...nema Nemaca i Francuza...samo oni van EU...pametno...vreme je da neko pokaze Nemcima i Francuzima i njihovoj EU da su tigar od papira...pa barem to bili i Eglezi...

  • 🌴

    28. septembar 2019 | 06:32

    Deutschland, Deutschland über....🙂

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>