• 41

Ponovo smo "odrešili kesu" zbog Titovih kredita: Jutros smo isplatili 70 miliona evra

Srbija je tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o 20,2 miliona evra

  • 41

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 69,7 miliona evra po osnovu zajmova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora.

Nakon što je Srbiji pre tačno sedam dana na naplatu došlo 11,5 miliona evra po istom osnovu, država je i jutros iz narodne blagajne isplatila skoro 70 miliona evra.

Na naplatu nam je došao deo zajma uzetog pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca i to: 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate, piše "Blic". Ovaj kredit na naplatu je kalendarski zapravo došao juče, ali je iz budžeta Srbije isplaćen jutros s obzirom na to da je dan kada je dolazio na naplatu 22. septembar bio nedelja.

Prethodne nedelje Srbija je iz budžeta isplatila 11,5 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i to: 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.

Srbija, inače, obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. Tako joj u ovoj godini na naplatu dolazi 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu treba da vratimo 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svetskoj banci 65 miliona.

Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o 20,2 miliona evra.

Novac, pare, evro, evri, štednja, kasica prasica

Dok Srbija još otplaćuje dugove, poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina, a Slovenci 1995. godine; Foto: Pixabay

U Narodnoj banci Srbije (NBS) potvrdili su navedene podatke i rekli da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka.

U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila ukupno 8,8 milijardi evra.

Najviše dugujemo Pariskom klubu - 1,09 milijardi evra kod koga se kao republika pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra, na drugom mestu je Svetska banka sa 700 miliona evra, odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još dugo otplaćivati i Kini oko 15,9 miliona evra i Kuvajtu u iznosu 253,1 milion evra.

Prethodnih godina u proseku smo vraćali po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

Dok Srbija još otplaćuje dugove, poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina, a Slovenci 1995. godine.

(Telegraf Biznis/Blic/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    A KAD JE JOSKA UMRO KAKO SU MI ISLE SUZE -ZELEO SAM JOS KOJU GODINU DA SE LECI U SLOVENIJI ILI NEGDE U INOSTRANSTVU!!!

  • Jeretik

    Dan se skratio i jutros smo upalil svetla, kad ono, struja iz Titovih elektrana.

  • sima

    Ti silni milioni sto sad citate, to su one dobre plate i povlastice koje je drzava davala. A vi mislili svi da je svaka firma poslovala u plusu do 1990.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke