• 23

Mali: Podrška za one koji se vrate iz inostranstva

Ukoliko se naši vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje se osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto

  • 23
Sinisa Mali

Foto: Slobodan Miljevic

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su izmenama Zakona o porezu na dohodak građana predviđeni podsticaji za naše ljude koji žive u inostranstvu, kako bi bili motivisani da se vrate u Srbiju, kao i uviđenje takozvanog “testa samostalnosti “ od 1. januara iduće godine.

Što se tiče prve mere, Mali je kazao da se odnosi na građane koji nisu boravili u Srbiji u protekle dve godine, a kojima se, ukoliko se vrate i zaposle u Srbiji, umanjuje osnovica za obračun poreza i doprinosa u visini od 70 odsto, u trajanju od narednih pet godina.

Na taj način želimo da ih podstaknemo da nastave karijeru u Srbiji, ostanu i žive u našoj zemlji i posle tih pet godina, poručio je Mali.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da se radi na setu mera za povratnike, ističući da sada postoji ekonomska stabilnost, ali i politička volja da se mladi vrate u zemlju.

Nekada su, kaže, mladi bili pozivani da se vrate samo deklarativno, a danas je to drugačije.

Biznis, digitron, porez, pare

Foto: Pixabay

Druga mera u okviru izmena Zakona o porezu na dohodak građana se odnosi na tzv. Test samostalnosti preduzetnika, koji će biti uveden od 1.januara.

Ta mera će biti uvedena kako bi se bolje definisala pravila ko ispunjava uslove da bude paušalac, a ko preduzetnik na osnovu popunjavanja testa, odnosno odgovaranja na određena pitanja, pojasnio je ministar.

Mali je ukazao na još neke zakone iz nadležnosti Ministarstva finansija, a koji će, kako je kazao, uticati na olakšano poslovanje privrede.

Još jedna novina za privredu biće i uvođenje e-faktura, koja će pojednostaviti procedure izdavanja faktura s obzirom na to da neće biti potrebni ni pečat kao ni potpis, tako da će između ostalog biti omogućen i brži povraćaj PDV, istakao je ministar.

Te izmene su predviđene u Zakonu o računovodstvu, koji će se u oktobru naći pred narodnim poslanicima.

Na dnevnom redu skupštine uskoro će biti i Zakon o alternativnim investicionim fondovima, koji predviđa oslobađanje od poreza na kapitalni dobitak, a sve u cilju da se pospeši tržište kapitala i da se privuče što više finansijskih sredstava, istakao je Mali.

- Nastojimo da u ključne zakone za koje je nadležno Ministarstvo finansija uvedemo određene mere koje treba da doprinesu konkurentnijem i boljem poslovanju privrede. Samo na taj način možemo da imamo i veći rast BDP-a, više zaposlenih i veće plate - poručio je Mali na konferenicji u Privrednoj komori Srbije.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa

    23. septembar 2019 | 16:36

    Treba prvo da imam gde da se zaposlim. A drugo kako da se ja zaposlim kad pola zemlje ceka ma posao? A gosn Mali

  • Bojan

    23. septembar 2019 | 18:24

    Hahahahahahahaha. Smesniju izjavu nisam dugo procitao.

  • Miki

    23. septembar 2019 | 16:37

    Ne bih se vratio iz inostranstva za milion eura pa da se ceo zivot patim u zemlji Srbiji.Hvala

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>