• 1
 ≫ 

Pevec pobedio Peveca: Zdravko izgubio spor oko imena s lancem trgovina

 ≫ 

Pevec d. d.: Peveci nam nisu vratili više od 5 miliona kuna

  • 1
Zdravko Pevec

Foto: Wikpedia

Zdravko Pevec je 2014. podneo tužbu protiv društva PEVEC d.d. zahtevajući da sud društvu zabrani upotrebu slogana „kupujte s osmehom“, utemeljenog na prezimenu Pevec koje društvo koristi kao nositelj registovanih žigova pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo.

Osim navedenih zabrana, Zdravko Pevec je tražio da mu PEVEC d.d. plati naknadu u iznosu od 78 miliona kuna sa zateznim kamatama, sve zasnivajući na tvrdnji kako je upravo on (Zdravko Pevec) autor tih dela.

Pevec d. d.: Peveci nam nisu vratili više od 5 miliona kuna

Zdravko Pevec

Printskrin: Youtube/ JaTRGOVAC

Drugostepeni sud je utvrdio da slogan "kupujte s osmehom" i vizuelni identitet utemeljen na prezimenu (PEVEC) uopšte ne predstavljaju autorska dela, nego znakove koje je pravnik PEVECA d.d. pre gotovo 16 godina registrovao kao svoje žigove. Na temelju svih izvedenih dokaza sud je utvrdio da je slogan „kupujte s osmehom“ izradilo nekoliko osoba, a ne Zdravko Pevec.

Isto tako, utvrđeno je da Zdravko Pevec uopšte nije izradio crtež stilizovanog pevca kako je tvrdio, nego je od drugih osoba naručio crteže i izabrao onaj koji mu se najviše svideo. Za troškove postupka Zdravko Pevec mora nadoknaditi PEVECU d.d. iznos od 693.125,00 kuna, navodi se u priopštenju.

- Zdravko i Višnja Pevec nisu vratili društvu imovinsku korist koju su stekli zloupotrebom poverenja u poslovanju niti je Višnja Pevec platila dug od 350.000 kuna iz 2019. Njihov dug prema PEVECU d. d. prelazi 5 miliona kuna", zaključuje se u priopštenju.

(Telegraf Biznis / www.index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>