• 8

Istina koja stoji iza ukusne Nutele: Lešnike beru deca migranti, jedva da nešto i zarade

Dvojica skupljača Mustafa i Mohamed ovo rade ilegalno. Imaju samo 12 i 10 godina, dosta ispod dozvoljene starosne granice

  • 8

Gotovo tri četvrtine svih lešnika u svetu potiču iz Turske, najvećeg svetskog proizvođača tih orašastih plodova. Najveći kupac tih lešnika je slavna kompanija Ferero, koja proizvodi neke od omiljenih svetskih slatkiša, među kojima je i čuvena Nutela. Međutim, te lešnike u najviše zapravo skupljaju migranti, među kojima su i deca. Rade veoma dugo, za veoma malu zaradu.

Šta Ferero radi kako bi osigurao da njegovi proizvodi ne zavise od dečjeg rada?

- Kada kažemo "lešnik", pomislim na jad: težak rad - kaže Mehmet Kelekci dok nosi na svojim leđima 35 kilograma sveže ubranih lešnika.

Oko njega, visoko na tuskoj planini, porodica kurdskog migranta radnika kreće se polako kroz leske. Otac koristi drveni štap kako bi protresao grane iznad njegove glave, njegova žena i deca čuče kako bi pokupili lešnike sa poda.

To je iscrpljujući posao, deset sati dnevno, na padinama toliko strmim da je veoma lako izgubiti tlo pod nogama.

Dvojica skupljača Mustafa i Mohamed ovo rade ilegalno. Imaju samo 12 i 10 godina, dosta ispod dozvoljene starosne granice.

Lešnici Foto: Wikipedia/Fir0002

Ovo je inače i tipična scena u avgustu, kada je berba uz Crno more u punom jeku. Većina sakupljača su migranti koji dolaze iz južnih i istočnih delova Turske, uglavnom Kurdi.

Zvanična zarada im je 95 lira (15 evra) na dan, a kada se to preračuna u zaradu po satu, onda to čini manje od minimalne plate od 2020 lira na mesec - za radnu nedelju minimalno je 45 sati, piše BBC.

Međutim, ova porodica će zaraditi još i manje, maksimalno 10 evra na dan, a možda čak i 8.

Kazim Jaman, suvlasnik plantaže, kaže da se protivi dečijem radu.

- Teraju decu da rade kao mašine i pri tom misle da što je više dece biće veći profit - rekao je on.

Ali, on navodi, da većina farmera to prihvata i da nema druge opcije nego da isplati decu, jer njihovi roditelji insistiraju na tome da oni rade.

- Pokušavam da ih nateram da ne rade, ali onda oni kažu da odlaze. Majka i otac žele da oni rade i da budu plaćena. Ovaj lanac mora da bude prekinut - kaže Jaman.

Nutella, nutela Foto: Flickr/ allison.hare

ALI, KAKO?

Turska ima oko 400.000 plantaža lešnika u porodičnom vlasništvu, a većina je, popu Kazimove, velika nekoliko hektara. Brojni uzgajivači nemaju pojma gde završavaju njihovi lešnici.

Na kraju kompleksnog lanca nalaze se međunarodni i turski brendovi uključujući i najpoznatiji Ferero, koji otkupljuje oko trećine turskih useva.

Na njihovoj web stranici, iako sami ne uzgajaju ni ne pridaju orašaste plodove, piše kako je "određivanje porekla ključno za osiguravanje standarda kvaliteta proizvodnje i proizvoda".

Ferero je ranije objavio kako će nastojati da odredi poreklo svih segmenata svojih proizvoda 100 odsto do 2020, ali prema poslednjem objavljenom izveštaju ta brojka iznosi samo 39 odsto, ni polovinu.

U jednom od retkih intervjua koje je dao, jedan od članova menadžmenta kompanije Bamsi Akin, generalni menadžer za Ferero Hazelnut Company u Turskoj rekao je da ne žele "da imaju posla sa bilo kojim proizvodom koji je stečen na ilegalan način".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>