• 1
 ≫ 

Sa Belorusijom smo trgovali 130 odsto bolje, ali i dalje ekonomija ne prati politiku

 ≫ 

Na godišnjem nivou ona iznosi oko 150 miliona dolara

  • 1

Robna razmena između Srbije i Belorusije u prvoj polovini ove godine uvećana je za skoro 130 odsto u odnosu na isti period lane, a na godišnjem nivou iznosi oko 150 miliona dolara.

To su u Beogradu izjavili, nakon sastanka s ministrom privrede Goranom Kneževićem, državni sekretar u ministarstvu privrede Dragan Stevanović i ministar trgovine Belorusije Vladimir Kotlovič, koji su ocenili da je uprkos tome što dve zemlje nemaju političke, administrativne i druge barijere, ekonomska saradnja i dalje nedovoljno nerazvijena.

EKONOMIJA NE PRATI ISKRENE POLITIČKE ODNOSE

Državni sekretar Stevanović rekao je novinarima da ekonomska saradnja ne prati u dovoljnoj meri snažne i iskrene političke odnose, kao i da je današnji sastanak s delegacijom Belorusije imao za cilj da definiše mere koje će pomoći razvoju privredne saradnje dve države.

- Pre nekoliko meseci predsednik Aleksandar Vučić je bio gost predsednika Aleksandra Lukašenka, a to je dalo novi impuls našim odnosima i saradnji. Današnji sastanak osim što ima za cilj da pripremi naš mešoviti komitet, svakako je i u funkciji pripreme posete predsednika Lukašenka Srbiji - rekao je Stevanović.

POSETA BELORUSKOG PREDSEDNIKA POSLE IZBORA

Prema njegovim rečima, poseta beloruskog predsednika može se očekivati nakon izbora u Belorusiji, koji su zakazani za novembar.

- Na sastanku s ministrom Kneževićem konstatovali smo da moramo mnogo da poradimo kako bismo imali šta da predstavimo predsednicima, kada Lukašenko bude gost našem predsedniku - rekao je Stevanović.

Podsetio je da su u međuvremenu usaglašeni svi elementi Sporazuma Srbije sa Evroazijskom unijom koji će biti potpisan u novembru, što će, navodi Stevanović, srpskim privrednicima omogućiti da jednostavnije i veću količnu robe plasiraju na evroazijsko tržište, ali i beloruskim i drugim privrednicima iz Evroazijske unije da plasiraju svoju robu u Sribiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    25. septembar 2019 | 21:25

    E genije nek neko objasni kako Island posle bankrota sa 3 drvceta nesto ribe i par ovaca sa 5 vulkana koji mogu da ugase Evropu i pola sveta i 6 meseci dan i 6 meseci noc ljudi zarade 3500 evra platu krececi i radeci manualne poslove ovde kao svega ima samo love nema da vidimo strrrrucnjake da objasne

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>