• 2
 ≫ 

Brnabić: Moramo da budemo pobednici četvrte industrijske revolucije

 ≫ 

Premijerka je podsetila da je direktor Kancelarije za informacione tehnologije više puta bio na KiM, poslednji put u Gračanici, gde je odneo opremu i pustio u rad elektronske servise

  • 2
Rektorka Ivanka Popovic

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da se Vlada Srbije trudi da u programe digitalizacije uključi opštine sa većinski sprskim stanovništvom na KiM, ocenivši da je digitalizacija šansa za Srbiju.

- Živimo u doba industrijske revolucije. Ne smemo da propustimo šansu koju imamo. Mi smo nacija talentovanih, pametnih i sposobnih ljudi. Hajde da budemo pobednici Četvrte industrijske revolucije - rekla je premijerka za TV Pink.

Ona je podsetila da je direktor Kancelarije za informacione tehnologije više puta bio na KiM, poslednji put u Gračanici, gde je odneo opremu i pustio u rad elektronske servise.

- Škole u Kosovskoj Mitrovici imaju specijalizovana odeljenja za informacione tehnologije. Uveli smo i programiranje. Pokušavamo da uradimo sve što je moguće - rekla je Brnabić.

Ana Brnabić

Foto: Slobodan Miljevic

Ona je istakla da sektor informacione tehnolohije i usluga raste, u proseku, iznad 25 odsto iz godine u godinu i postaje naša osnovna izvozna industrija.

- Mi smo u prvih sedam meseci imali više od 800 miliona evra čistog izvoza. Imamo suficit koji raste, u proseku, iznad 25 odsto iz godine u godinu. To su stvari koje će nas pomeriti unapred.To je naša nafta, naše zlato. To je ono gde će Srbija biti lider - poručila je i dodala da će se tek pokazati šta će digitalizacija značiti za mlade, za njihov ostanak i povratak u zemlju, kao i za budžet i penzije.

Brnabić je podsetila da je, kada je postala predsednica vlade, rekla da će digitalizacija biti jedan od prioriteta, ali da je bilo mnogo poslanika koji su se tome rugali. Ona je istakla da je jedini koji ju je podržao i prepoznao značaj digitalizacije bio predsednik Aleksandar Vučić. Naglasila je da u 21. veku, zahvaljujući elektronskoj upravi, Srbija može da svojim građanima pruža usluge 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, bilo gde da se oni nalaze. Ali, kaže da još mnogo toga treba da se uradi na tom polju.

Brnabić je podsetila da će od 1. januara, ako Skupština Srbije usvoji izmene i dopune seta poreskih zakona, koje će u narednih nekoliko nedelja Vlada Srbije predložiti parlamentu, novozaposleni u rastućim preduzećima, koji povećavaju broj zaposlenih, biti oslobođeni 70 odsto poreza na zarade i doprinose u prvoj godini, 65 odsto u drugoj godini i 60 odsto u trećoj godini.

- To će doprineti zapošljavanju mladih, koji nemaju iskustvo i ulaganju u njihovo obrazovanje i obuku - dodala je Brnabioć.

Podsetila je i da se od 1. januara očekuje novo povećanje penzija, iznad pet odsto, kao i povećanje plata za zaposlene u javnom sektoru.

- Za medicinske sestre i tehničare 15 odsto, za doktore 10 odsto, u oblasti nauke i kulture 10 odsto, u prosveti devet odsto, a u državnoj upravi osam odsto - rekla je Brnabić, dodajući da se ukida 0,5 odsto na poreze, kako bi se olakšalo privredi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    26. septembar 2019 | 12:45

    Ma niko nam nije ravan

  • RealnoGledaj

    26. septembar 2019 | 12:44

    Da pobedimo u industrijskoj revoluciji a država se davi u sopstvenom smeću!? Pa pobedite u reciklažnoj revoluciji za početak

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>