• 0

Ruski bankar otvorio dušu: MMF mora da umre

"MMF mora da umre", poručuje je jedan od uglednih ruskih bankara koji misli da međunarodnu instituciju treba ukinuti.

  • 0

Generalni direktor ruske Sberbanke Herman Gref kritikovao je Međunarodni monetarni fond (MMF), rekavši da ta organizacija treba da prestane da postoji.

- Nemam puno toga da kažem o višim revizorskim institucijama, ali što se tiče međunarodnih organizacija poput MMF-a, one moraju umreti - rekao je Gref u obraćajući se 23. Kongresu Međunarodne organizacije vrhovnih revizorskih institucija (INTOSAI).

- Mislim da je MMF apsolutno mrtav - dodao je Gref.

Rekao je da međunarodni čuvar nije u stanju da ispuni potrebu za reformama, o čemu se razgovara već dugi niz godina. Ostale međunarodne organizacije ne bi trebalo da zavise od MMF-a, jer nude samo staromodne načine za rešavanje problema, misli ovaj bankar, koji je na čelu najveće ruske banke od 2007. godine.

Rusija ima sopstvenu istoriju sa MMF-om jer je morala da pozajmljuje novac usled teške ekonomske situacije posle raspada Sovjetskog Saveza.

Gref se prisetio da je, kada je bio ministar ekonomije dvehiljaditih, organizacija htela da Moskva poveća poresko opterećenje, koje je već iznosilo 41 posto nacionalnog BDP-a.

Moskva je međunarodnom kreditoru dugovala milijarde dolara, ali je odbila da poštuje preporuke o porezima i počela je da otplaćuje svoje dugove. U 2005. godini, Rusija je uspela da vrati kredite MMF-u, tri godine pre planiranog roka, nakon što je prenela poslednju uplatu veću od tri milijarde dolara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>