• 3

Regionalna važnost: Auto-put koji prolazi kroz 7 zemalja

Jadransko-jonski auto-put jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata u BiH, koji istovremeno ima i regionalnu važnost

  • 3
autoput Foto: Pixabay

Deonica Jadransko-jonskog auto-puta kroz Bosnu i Hercegovinu gradiće se od Počitelja, preko Neuma i Trebinja, do granice sa Crnom Gorom, predviđeno je planersko-studijskom dokumentacijom za Jadransko-jonski auto-put koja je prezentovana u četvrtak.

Projektom je predviđeno da se autoput sa Crnom Gorom spoji u regionu Aranđelovo/Nudo, ispod sadašnjeg graničnog prelaza Ilino brdo.

Zamenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić rekao je da je Jadransko-jonski auto-put jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata u BiH, koji istovremeno ima i regionalnu važnost.

- Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonski autoput prolazi kroz BiH i da dužina trase autoputa bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gde bi bilo čvorište sa Koridorom Vc, pa preko delova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke sa Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo. Prolazak ovog autoputa kroz delove navedenih opština bi znatno uticao na ekonomski razvoj toga dela BiH kao i povezanost regiona i cele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Evropom i Azijom - naglasio je Dalipagić.

Jadransko-jonski autoput je deo istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 kilometara koji prolazi kroz sedam zemalja: kreće od Trsta u Italiji, ide kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u luci Igumenica u Grčkoj.

(Telegraf Biznis/Investitor me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>