• 6
 ≫ 

U pitanju je čist ekonomski interes za sve države: Mihajlović o inicijativi "Mali Šengen"

 ≫ 

- Nema modernog razvoja ako na naše odnose gledamo očima prošlosti - izjavila Mihajlović

  • 6
SRBIJA MORAVSKI AUTO-PUT Photo: Tanjug/Dragan Kujundžić

Inicijativa predsednik Aleksandra Vučića o stvaranju takozvanog "Malog Šengena Albanije, Severne Makedonije i Srbije znači bolji život za sve građane, izjavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

- Nema modernog razvoja ako na naše odnose gledamo očima prošlosti - izjavila je za RTS-a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da su sve države u regionu veoma male da bi uticale na ekonomske pokazatelje u Evropi i svetu, te da je ekonomsko i privredno udruživanje važno kako bi naši građani živeli bolje.

- Ne govorimo ovde o novoj Jugoslaviji, u pitanju je čist ekonomski interes za sve države - da uklonimo carinske i trgovinske barijere. To je suština bavljenja politikom, da učinimo da građani žive bolje, da imamo što više investicija i poboljšamo životni standard svih naših građana. Imamo odličnu geostratešku poziciju i za Srbiju je važno da ima izlaz ka Grčkoj i albanskim lukama - rekla je ona.

Potpredsednica Vlade rekla je i da Srbija, Severna Makedonija i Albanija zajedno imaju bruto domaći proizvod u iznosu od 80 milijardi dolara, što je veoma malo.

- Ako dodamo Crnu Goru i BiH, to je 100 milijardi dolara. Znate šta to znači, da svi zajedno proizvedemo 40 puta manje od Nemačke, a 30 puta manje nego Francuska. Nije ''Folksvagen'' izabrao Tursku umesto nas jer se ovde ne radi, već zato što Turska ima pet puta veći BDP od celog regiona. Srbija ima sve pretpostavke da se privredno razvija i regionalno povezivanje je za nas od ekonomskog značaja - rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da se to najbolje vidi u infrastrukturi, navodeći kao primer i sedište Transportne zajednice u Beogradu.

- Imamo podršku Evropske unije. Ne treba da se zatvaramo, povezivanjem ćemo biti jači i snažniji i lakše ćemo pregovarati i sa EU i sa investitorima. Kada govorimo o resoru koji vodim, nema nijednog razloga da na primer nemamo zajednički tag i zajedničko plaćanje putarine i o tome ćemo razgovarati sa susedima - izjavila je potpredsednica Mihajlović.

Ona je podsetila i da procene Svetske banke i MMF-a ukazuju na to da bi regionalno povezivanje dovelo do privrednog razvoja koji bi već u sledećoj godini mogao iznositi najmanje od tri do četiri odsto više.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Vujicic

    27. septembar 2019 | 16:49

    Ovako nesto nisam cuo u mom zivoti.Njemacka je po broju stanovnikz veca od nas bar 6puta .Nije rusena i unistavana kao Srbija.Trece mi treba da potpisemo uhovor sa Ruskom zajednicom drzava u kojok je i Kina i Singapur ulazi u oktobru.Sta ova prica je uvlacenje Srbije u zatvor iz kojeg nebi imali ni kosti da glodjemo.To je otvaranje puta za NATO clanstvo ,to je sramota sta i koga Srbi placaju da bi narod preveslali zedne preko vode.Otimaju dio po dio nase teritorije a mi trazimo pomoc kod onih koji nas ubijaju,varaju .RUSKE I KINESKE VOJNE BAZE POD HITNO PREKO CELE SRBIJE SA NUKLEARNIM ORUZJEM I S500 HITNO .

  • Titty Mcboob

    27. septembar 2019 | 15:53

    Kakve crno povezivanje sa nasim istorijskim neprijateljima?? Uvek se mi trtimo tsmo gde nas niko nece

  • Sale1971

    28. septembar 2019 | 20:53

    Kolko košta koridorkin fejs lifting, hoće da od babe bude devojka?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>