• 3
 ≫ 

"Ideja o "Malom Šengenu“ put do jedinstvenog tržišta", Čadež: realizovati je u najkraćem roku

 ≫ 

- Ta ideja se pokazala uspešnom u evropskom projektu i u nekim drugim regionima koji su to uradili. Sada je najvažnije da je ta tema zaista prioritet onima koji donose odluke u ovom regionu - naglasio je Čadež

 • 3

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež smatra da je ideja predsednika Aleksandra Vučića o ukidanju trgovinskih barijera između Srbije, Severne Makedonije i Albanije mora da se realizuje u što kraćem roku i očekuje da tu poruku sa najavljenog zajedničkog sastanka pošalju zajedno predsednik Vučić i premijeri Zoran Zaev i Edi Rama.

- Ta ideja se pokazala uspešnom u evropskom projektu i u nekim drugim regionima koji su to uradili. Sada je najvažnije da je ta tema zaista prioritet onima koji donose odluke u ovom regionu - naglasio je Čadež.

Smatra da upravo govor predsednika Vučića o povezivanju regiona u Generalnoj skupštini UN pokazuje koliko je važna ta tema.

- To je sada glavna politička tema i to je ono što ne raduje samo privredu, već što može da ima direktan uticaj na to koliki ćemo rast imati, da li ćemo više izvoziti, da li ćemo imati novih radnih mesta... - ocenjuje predsednik PKS za Tanjug

Čadež očekuje da se sa najavljenog sastanka predsednika Vučića sa makedonskim i albanskim premijerima Zoranom Zaevim i Edijom Ramom, pošalje jasna politička poruka u tom smeru.

- Očekujem da se u razgovorima Vučića, Zaeva i Rame nađe jedan put kako da se ideja o ''malom Šengenu'' operativno sprovodi na radnom nivou kroz ministarstva, agencije i sve uprave koje to moraju da realizuju. To je ono što je najvažnije. Jedno je kada vi imate političku ideju, drugo je kada ta ideja mora da se realizuje na terenu i to mora da bude osnovna ideja tog susreta - zaključio je Čadež.

Ideja o tzv. "malom Šengenu" kaže, praktično znači tržište bez barijera gde više neće biti slučajeva da roba čeka i po dva dana na granicama, što je sada slučaj, to znači prisustvo na tržištu svih zemlja regiona, kao što i one mogu da računaju na naše tržište",

Prema njegovim rečima, ekonomski odnosi Srbije sa Albanijom i Severnom Makedonijom idu u tom smeru, a sektor trgovine i usluga je u stalnom rastu.

Međutim, on smatra da ono što je problem i na čemu treba dodatno da se doprinese jesu upravo administrativne barijere.

- Hajde da prepoznamo i da priznamo jedni drugima sve dokumente koji su potrebni da bi se nešto izvezlo ili uvezlo - od veterinarskih sertifikata, fitosanitarnih sertifikata, sanitarne dokumentacije. Ako su naše nama validne, onda su dovoljno validne i drugima u regionu. Mi se svi orijentišemo ka evropskim pravilima i tu nema nekih velikih problema osim da sednemo i kažemo - da, priznajemo jedni drugima sve te dokumente - ističe Čadež.

On smatra da je reč o jednoj otvorenoj platformi i za druge države iz regiona Zapadnog Balkana.

- Mi uvek govorimo o šest ekonomija Zapadnog Balkana. Ako govorimo o Albaniji, o Severnoj Makedoniji, o Srbiji, pa i Prištini, mislim da treba da govorimo i o tome da svi budemo deo tog jednog jedinstvenog ekonomskog područja - dodaje Čadež.

Kako navodi, sada razgovaraju Severna Makedonija, Albanija i Srbija, ali očekuje da će se ova ideja na istim principima proširiti i na ostale članove i ekonomije Zapadnog Balkana.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • misa

  27. septembar 2019 | 16:04

  El da idemo u Evropu ili sa Albancima samo još da bude dozvoljena neometana kupovina imovine

  3
  0

  Podelite komentar

 • nikolas

  28. septembar 2019 | 14:43

  KUKU NAMA CRNIM KUKAVCIMA PA OVI NASI HOCE NOVU JUGU SA ALBANCIMA!!

  1
  0

  Podelite komentar

 • Milorad Vujicic

  28. septembar 2019 | 15:06

  Ovo je jos jedna zamka za Srbiju i Srbe od strane zapada.Razmislite malo dublje.Nije tu u pitanju trgovina nego kontrola nad nama i vezanje u lance.

  0
  1

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>