• 14

Ako imate firmu ili radnju pazite, možete "popiti" kaznu i do 100.000 dinara

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara počeo je da se primenjuje, a u neke radnje ovih dana stigao je i podsetnik na obaveze preduzetnika, ali i kazne.

  • 14

Ukoliko tablicu sa podacima o firmi istaknete na fasadi zgrade, možda ćete biti u obavezi da tražite dozvolu za postavljanje sredstva za oglašavanje ili vam komunalni inspektor napiše kaznu za prekršaj. Čak i ako ste mikro ili malo pravno lice ili preduzetnik i ostvarujete godišnji prihod manji od 50 miliona dinara, navodi se u obaveštenju.

Dakle, ako tablicu sa podacima o firmi istaknete na fasadi zgrade, možda ćete biti u obavezi da tražite dozvolu za postavljanje sredstva za oglašavanje. Ili vam komunalni inspektor napiše kaznu za prekršaj.

U upozorenjui se daje opis da istaknuta firma postaje sredstvo oglašavanja ukoliko je veća od 0,25 metara kvadratnih, ili nije napravljena na jednostranom sredstvu za oglašavanje, ili na njoj stoje i drugi podaci osim poslovnog imena sa podacima o delatnosti, sedištu i drugim obaveznim elementima propisanim Zakonom.

Za postavljanje i korišćenje sredstva za oglašavanje bez dozvole propisana je kazna za prekršaj i to u iznosu 100.000 dinara za pravno lice i 60.000 dinara za preduzetnika.

Takođe, kazna za prekršaj je propisana i za postavljanje i korišćenje sredstva za oglašavanje suprotno dobijenoj dozvoli i to u iznosu 50.000 dinara za pravno lice i 30.000 dinara za preduzetnika.

Inače, srpski manji preduzetnici i krupnija preduzeća od Nove godine plaćaju porez za isticanje i reklamiranja firme na javnim površinama od 40.000 pa do 500.000 dinara na godišnjem nivou.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sly

    27. septembar 2019 | 17:42

    Nije im bitno. Sve sto je vidljivo sa javne povrsine im je meta. Preko 2m2 nadlezan je grad, za manje opstina. Sad su smislili da folija ne sme na izlog ,nego iznutra. Za reklame mora projekat, za foliju elaborat kod arhitekte sa licencom. Naravno ako uslovi Zavoda za zastitu spomenika dozvole to. U podatke o firmi obavezno mora sad i maticni broj. Problem je sto dozvola ide na firmu a ne na prostor u kome je, pa privatnici koji su u kiriji sigurno bacaju te pare. Projekat je 250-300e, plus godisnje placanje. Kao da smo u okupaciji. Posto sam u toku, mogu da kazem da je ovde imperativ nemoj da radis, a ako radis otezacu ti maksimalno.Privatnici masovno skidaju reklame, tako da ne znam koji je ovo interes.

  • Ako

    27. septembar 2019 | 19:11

    Postavite tablu kazna 100000, ako je ne postavite kazna 100000, izvolite birajte....

  • Imenjak

    27. septembar 2019 | 18:34

    Bice sve manje firmi samim tim i kazni hahaha

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>