• 2

Bugarska raspisala tender za nove vojne avione – u igri i srpska Lasta?

Ministarstvo odbrane Bugarske pokrenulo je 9. septembra postupak javne nabavke četiri laka elisna školsko-trenažna aviona za potrebe bugarskog Ratnog vazduhoplovstva

  • 2

Ugovor koji je procenjen na oko 1,4 miliona dolara bez PDV-a, uključuje isporuku do četiri aviona, vazduhoplovnu opremu, kompletan set alata i opreme za zemaljsko opsluživanje aviona, kontrolno-mernu opremu, tehničku i operativnu dokumentaciju kao i obuku do četiri pilota instruktora i do 10 pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe.

Rok za podnošenje ponuda je 16. oktobar a ceo ugovor mora da se ispuni u roku od 24 meseca od njegovog potpisivanja.

Kako dalje navodi Aeropres, tehnički zahtevi za avion podrazumevaju da se može koristiti za početnu dnevnu i noćnu obuku  kao i za obuku za instrumentalno letenje (IFR, mora biti u stanju da ispuni osnovne elemente složenog pilotiranja i da pripada kategoriji akrobatskog aviona koji zadovoljava EASA standarde CS-23 i FAR23 ili njihove ekvivalente.

Avion mora biti elisni, može biti sa uvlačećim ili neuvlačećim stajnim trapom, može biti izrađen od metala ili kompozitnih materijala, moda imati masu do 1500 kg, najveću maksimalnu brzinu ne manju od 230 km/h, da ima eksploataciono opterećenje od +6/-3 G, da bude opremljen sa tzv. ‘’staklenih kokpitom’’, da ima navigacione sisteme VOR/ILS/DME, transponder Mod S.

Interesantno je da je autor teksta na bugarskom portalu, u nabrajanju mogućih kandidata spomenuo i srpski školski avion Utva Lasta-95 koga, kako je naveo, koristi Ratno vazduhoplovstvo Srbije i Iraka i koji ispunjava zahteve. Prethodno je navedeno i da vazduhoplov ne mora biti proizveden u državi koja je članica NATO i EU, pa je stoga spisak potencijalnih učesnika na tenderu veoma širok.

(Telegraf Biznis/TangoSix)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grga

    28. septembar 2019 | 20:11

    Sada nas I oni ismejavaju. Zasluzili smo. Zanemaili smo proizvodnju I nauku u poslednjih 30 godina. Draze su nam bile svade sa komsijama, price o nacijama, zastavama, himni, granicama, latinici I cirilici, .....a to je mnogo, mnogo, mnogo lakse nego koristiti mozak produktivno.

  • Sale1971

    28. septembar 2019 | 19:44

    Sa orla na lastu

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>