• 16

Slovenci traže radnike u Srbiji, navala očekivana: "Bilo kakav posao, samo što dalje odavde"

Dvadesetak slovenačkih kompanija ponudilo je zapošljavanje 4.500 ljudi, uglavnom u proizvodnji, transportu, građevinarstvu i ugostiteljstvu što je izazvalo veliko interesovanje i već zaposlenih građana.

  • 16

Više hiljada nezaposlenih iz Niša, Bora, Smederevske Palanke, Kraljeva Vranja i drugih mesta južno od Beograda posetilo je sajam zapošljavanja u niškom "Čairu” gde su firme iz Slovenije ponudile poslove.

U dugom redu se čekalo i pre otvaranja sajma u 12 časova, iako će priliku da predaju radne biografije imati svi koji stignu do „Čaira” bilo do 20 časova.

Dalibor Aksić (26), iz Smederevske Palanke, rekao je za agenciju Beta da je završio inženjerski menadžment za poljoprivredu, ali da ne planira da se time bavi u Sloveniji.

- Tražim bilo kakav posao, samo što dalje odavde. Čuo sam da su uslovi rada u Sloveniji dobri, ali to ništa ne znači dok ne odem tamo i vidim - rekao je Aksić.

Svetlana Ilić (52), iz Niša, takođe je kazala da traži bilo kakav posao u Sloveniji i da će se na sajmu ostaviti svoju radnu biografiju svuda gde to može.

- Ovde nema perspektive, niti budućnosti. Imam dosta godina, ali mislim da mogu da nađem posao u Sloveniji. Dobar sam radnik, a tamo se dobri radnici cene. Ovde niko ne ceni dobrog radnika, svi gledaju samo da vas eksploatišu - rekla je Ilić.

Nišlija Nemanja Petrić (29) kazao je da i u Nišu može da nađe posao, ali da je plata daleko od prihvatljive.

- Skoro mi je čovek nudio posao u proizvodnji plastičnih flaša. Nudio mi 27.000 dinara. Odmah sam rekao 'Doviđenja!' i otišao. Kad bih ovde našao posao za 40.000, ostao bih, ali pošto nema takve prilike, odlazim - izjavio je Petrić.

Sandi Meke iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije rekao je da slovenačke firme rado zapošljavanju državljane Srbije zbog sličnog jezika i kulture i zato što se brzo adaptiraju na novu sredinu.

- Naš zavod je izdao prošle godine 10.000 radnih dozvola za državljane Srbije što je jedna četvrtina ukupno izdatih dozvola - naveo je Meke.

Dodao je da je sajam zapošljavanja u Nišu, poput sajma u Beogradu, prilika za promociju sporazuma vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji koji je stupio na snagu 1. septembra.

(Telegraf Biznis/Politika)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    Dok je nama nese mladosti Slovenci i ostali ne moraju da brinu za radnu snagu

  • Sale1971

    Smeštaj jeste skuplji, ali hrana i tehnika su dosta jeftiniji nego kod nas. Zapadne gazde više poštuju radnika nego naše, neće vam zakidati na plati i na zapadu se radi manjim intenzitetom i bez norme. Srpske gazde misle da treba da im ostavite dušu za 250e mesečno, bežite od njih neka šefuju sami sebi!

  • Bosko

    Ajmo neradnici bezite u laksi zivot. Studiranje do 35-te, mama vam i dalje postavlja tanjire i namesta krevete. Vitlajte telefone od 1000 eura, a uzimajte babi penziju da ispijate kafe u2 popodne kad se probudite i otreznite od lose vutre i dobre dzibre. San vas ocekuje u inostranstvu, jer kad se vratite za godinu dana sa besnim BMW-om od 5000 eura ceo svet je vas. Ha ha ha. Svuda je lepse nego raditi 200 sati mesecno :)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke